Fleischer (SPR-RSČ): Poslanci řeší zbytečnosti a podstatným problémům se nevěnují

22.12.2016 10:58

Každý z nás už v životě zažil okamžik, kdy si řekl, že tento či onen zákon je zbytečný, stejně jako moment, kdy zjišťujeme, že v některé oblasti našeho života naopak správný a promyšlený zákon chybí.

Fleischer (SPR-RSČ): Poslanci řeší zbytečnosti a podstatným problémům se nevěnují
Foto: realitnikomora.cz
Popisek: Karel Fleischer

Tak jako jsme z nedávné, či vzdálenější minulosti zvyklí, vláda a parlament se nezabývají ožehavými tématy, například změnit exekuce ze špinavého kšeftu na výkon práva, tak pozorujeme i naopak absenci spousty předpisů, které by ulehčily život občanů, studentům, podnikatelů, pracujícím, důchodců a nemocným.

Jsme svědky regulace a hrubého zásahu státu do podnikání, kde zákony nesmyslně určují věci, které by si spíše lidé měli řešit sami. Jako příklad – potrestání hostinského, který naleje osobě, která dle nového zákona bude jevit známky rizikovosti v chování. Selský rozum by řekl, že každý hospodký ví, komu nalít a komu říci ”už ne” protože každý hostinký pozná problémového hosta a dokáže si s ním poradit sám a nepotřebuje k tomu zákon a postihy za případná porušení a samozřejmě – exekuci pokut. Všimněte si, že v jakémkoliv zákoně se ulehčuje práce exekutorům (nucené zvyšování minimální mzdy která je zabavitelná a naopak snižování sociálních dávek, které zabavitelné nejsou atd.).

Volno v supermarketech

Chci se věnovat zbytečnému zákonu, kterým se zabývala sněmovna, než se již 9. prosince odebrala na vánoční prázdniny až do 9. ledna 2017.

Kromě toho, že si stačili zvýšit platy sobě, prošel i zákon o svátcích a o pracovním volnu v supermarketech v době svátků.

Jako zákazník mohu říct, že by mi bylo osobně jedno, zda 24. prosince, kdy se slaví Štědrý den a měl by být svátek pro většinu pracujících, by bylo v obchodech zavřeno. Prostě se přizpůsobím a nakoupím si den, či tři předem.

Jako kandidát do Poslanecké sněmovny se zajímám o názory občanů na zákony, kterými se utahují nejen opasky, ale i osobní svobody občanů a proto jsem podnikl vlastní průzkum mínění prodavaček ve všech řetězcích a v některých trafikách a malých obchůdcích. A co jsem se dozvěděl? Je to jedno, zda bude na svátky zavřeno. Prodavač si stejně musí den svátků naddělat. Takže efekt? Nula. Ale jednalo se o tom rok. To je přesně to, o čem jsem psal posledně. Tato vláda není schopna psát zákony tak, aby byly zohledněny následky a vazby na další subjekty, lidi, či okolnosti. Zkrátka u práce se v parlamentu moc nemyslí. Vydá se zákon a je jedno, zda má efekt pro toho, pro koho se vydává. Navenek se “něco udělalo” a ve volební kampani to poslanci ČSSD a další, toto budou používat jako zásluhu “my jsem pracovníkům zařídili volno. Ve skutečnosti je to jinak. V kultivovaných zemích, kde se za práci platí a lze z toho žít, je běžné, že jsou placené svátky a basta! V České republice potřebuje hamižný řetězec, aby si volné dny zaměstnanci naddělali jindy přesčasovou prací.

Já jsem byl také prodavačem. Vím, co je to stát 12 hodin na nohou a nechat si nadávat od šéfa i zákazníků a mnohdy nezaslouženě, protože jsem řešil naráz hledání zboží pro zákazníka, úklid po vykoupeném zboží, doplnění zboží, objednávku dle spotřeby, vyřízení reklamací, opravy cen, vybalování zboží a úklid obalů, neustálé urovnávání zboží, protože jej každý zákazník rozháže a během té honičky jsem slyšel neustále “dělej, děláš něco, tam čeká zákazník, tady leží jakási krabice” a nikdy nikdo neviděl všechno to, co jsem za směnu stihnul udělat a zařídit. Jen tresty a postihy, aby se nemusely platit prémie a vánoční odměny příliš vysoké, nebo vůbec a aby každý zaměstnanec měl pro jisttotu upomenutí a dalším kromem je pak vyhazov. Toto je špatné zacházení se zaměstnanci a zákon to neřeší. Zákon neřeší ani to, že prodavačky občas pláčou únavou, že jsou 8 dní v kuse v práci na 12 hodinových směnách a mzda se nezvyšuje, jen tresty. Volný víkend? Neexistuje! Potřebuju tě na krámě, jinak už sem nechoď. Fakt, že prodavač je také člověk je asi podle některých scestný. Ale ODS by namítala, že změny v zákonech v tomto smyslu by byly diktátem soukromým podnikatelům. A co je EET? A co jsou další omezení? Jen to, co je vidět ale život to lidem nezlepšuje. Jen strany si na tom leští ego a vylepšují svůj obraz pokaždé před volbami. Špatné zacházení se zaměstnanci potkávám takřka všude. Jak může detektiv v obchodě zvládat sledovat monitory a chodit po obchodě a chytat zloděje, když stojí na nohou a je ve střehu v 12 hodinové směně? Jak může žít číšník, který pracuje non stop i ve 14 hodinových směnách, nebo skladník, který navíc řídí vysokozdvih a přijede domů ve 23:00 a vstává už v 5 hodin, aby se dostal na sedmou do práce do CTP parku kdekoliv v ČR, kam cesta trvá mnohdy hodinu a déle. To ovšem zákon neřeší. Zákon řeší, že se nesmí ve školách prodávat cukrovinky, že hostinský nesmí nalít podnapilému. Hospoda je hospoda a tam se pije a podnapilý je tam každý. Už chybí jen švejkovské nasazování agentů-provokatérů a honění pokut, jakoby podnikatel už tak platil málo.

Špatně nastavené mantinely

Mantinely jsou nastaveny jak pro podnikatele, tak pro zaměstnance špatně a tam, kde stát má zasahovat, tam se nic léta neděje a naopak co není nutné regulovat, to se zákonem zreguluje a samozřejmě to vypřipomínkují lidé typu Sobotky a Bendy, kteří nikdy v životě nepracovali ani nepodnikali a ze školy byli natlačeni rovnou do parlamentu. Co mohou vědět o životě stánkaře, řidiče kamionu, policajta, autobusáka. Každý z výše jmenovaných se něčím trápí, co by se dalo řešit, avšak to lobby nedovolí. A poslance to nezajkímá. Ano, čtete dobře. Současné poslance to nezajímá, protože to píšu já, který jsem psal poslancům od roku 2010 připomínky ke špatný zákonům v oblasti sociální a v oblasti exekucí.

Je to tak, že si poslanci odhlasovali ve svém volebním období již po druhé zvýšení platů a ještě si už 9.12. prostě odjeli a zavřeli Sněmovnu. Měsíc volna, ovšem s platem poslance, jako kdyby pracoval.

A protože se nám  blíží sněmovní volby, začínáme slyšet zase sliby, avšak od strana poslanců, které jsou 3 roky ve vládě, nebo ve Sněmovně a neudělali pro nás občany vůbec nic. Kdo studuje novely zákonů a čte vyšlé sbírky s novými zákony v účinnosti, nebo sleduje jednání sněmovny o těchto zákonech, ten ví, že je to vždy stejné, protože nám vládnou stále stejní. V každé vládě je KDU-ČSL a v každé druhé ČSSD a ODS s TOP09 jako svojí odnoží a mimo tento fakt, také stále stejné tváře poslanců, které vídáme v parlamentu od jeho počátku přes 25 let stále dokola.

Pro voliče je to výzva začít ovládat svůj život tím, že k volbám půjdou a budou volit proti těmto stranám a budou si vybírat z těch stran, které jsou důvěryhodné, ovšem ne podle TV Nova, nebo České televize, nebo Reflexu a dalších periodik. Podle vlastního úsudku a podle kontaktu s konkrétními kandidáty.

Proto jsem sám otevřený a vždy ochoten komunikovat s voliči a snadno dohledatelný na webu mé strany.

Všem občanům České republiky přeji veselé a radostné vánoce, šťastný Nový rok 2017 a šťastnou volbu v nastávajících sněmovních volbách. Volte ty, kteří chtějí dělat zákony, které se vám líbí. Je to vaše svobodná volba a ani úsilí různých médií by vás nemělo ovlivňovat ve vaší volbě tak, abyste znemožnili současným neschopným politikům dále žít za vaše a státní peníze a znemožnili jim také vládnout. A to je ve vaší moci. Jste oprávnění voliči a vy rozhodujete kdo ve sněmovně bude a kdo tam nebude podle vašich vjemů faktů a ne podle propagandy v médiích.

Hezké svátky!

Karel Fleischer
Místopředseda SPR-RSČ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…