Franěk (ANO): Devět měst získá dotaci na podporu prorodinné a seniorské politiky

20.12.2018 5:29

Všech devět předložených žádostí o krajský grant podporující aktivity prorodinné a seniorské politiky bude letos podpořeno v plném rozsahu.

Franěk (ANO): Devět měst získá dotaci na podporu prorodinné a seniorské politiky
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Od roku 2012, kdy byl grant prostřednictvím Fondu Vysočina poskytován, byla v tomto programu obcím každoročně alokována částka jeden milión korun, ne vždy však došlo k jejímu vyčerpání. „V systému nové grantové politiky už tento dotační titul nebudeme nabízet. Důvodem je menší zájem obcí o tuto podporu, a tak je přirozené, že peníze nabídneme obcím na jiné dotační programy cílené na společenské, kulturní i sportovní aktivity,“ informoval náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Pavel Franěk.

Prostřednictvím grantu Podporujeme prorodinou a seniorskou politiku obcí 2018 podpoří Kraj Vysočina souhrnnou částkou téměř milion korun projekty předložené městy Třebíč, Žďár nad Sázavou, Pacov, Hrotovice, Nové Město na Moravě, Třešť, Chotěboř, městyse Dolní Cerekev a obce Vír.  „V letošních projektech bylo hodně pamatováno na seniorskou generaci a rozhodně stojí za zmínku tradiční Vírská univerzita třetího věku, která představuje skvělý příklad vzdělávání seniorů, rozvoje jejich kompetencí a trávení volného času, který předchází sociálnímu vyloučení seniorů. I propojování generací prostřednictvím mateřského centra a aktivit určených dětem, rodičům i prarodičům, které ve svém projektu popsalo město Hrotovice vidím jako velice přínosné,“ popisuje vybrané projekty Pavel Franěk.

Podmínkou pro získání krajské dotace na celoroční aktivity směřované na rodiny a seniory je 50% podíl obce na uznatelných nákladech. Ke kladnému hodnocení žádostí přispívá i zpracovaný koncepční dokument obcí k rodinné a seniorské politice, spolupráce s místními prorodinnými a seniorskými organizacemi, projektové aktivity zaměřené na mezigenerační soužití, vzdělávání a jejich provázanost.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.