Gazdík (STAN): Primátorka Krnáčová by z počtů v Suché Lozi propadla

17.03.2016 12:22

Reakce na LN 5. 3. 2016, Účelová proklamace:

Gazdík (STAN): Primátorka Krnáčová by z počtů v Suché Lozi propadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Primátorka Prahy Adriana Krnáčová tvrdí, že kvůli novele rozpočtového určení daní (RUD) přišla Praha od roku 2013 o 650 milionů korun. Dobrý vtip, ale chápu, že paní primátorka je poslední dobou poněkud rozlítaná, a proto se nebudu pozastavovat nad tím, že jen málo jiných věcí je dál od pravdy.

Faktem je, že daňové příjmy Prahy po přijetí novely RUD od roku 2013 rostly. Důkazem jsou otevřená data ministerstva financí: rok před přijetím novely, v roce 2012, se jednalo o 41 miliard korun daňových příjmů, v roce 2013 42 miliard korun, tedy o jednu miliardu korun více, v roce 2014 dokonce 45 miliard korun. Ze znalostí prvního stupně naší sucholožské základní školy vyplývá, že to paní Krnáčová zase popletla.

Je smutné, že to byl právě její stranický šéf, kdo ve skutečnosti připravil Prahu asi o 200 milionu korun. Pamatujete, když koalice v říjnu schválila návrh z pera ministra financí, který po zrušení druhého důchodového pilíře přidal peníze krajům, ale obcím nikoliv (Kraje si polepší o příjmy z DPH, rozhodla sněmovna. Obce ostrouhají, Lidovky.cz, 23. 10. 2016)? Praha je ze zákona obec, nedostala ani korunu. I přesto, že Starostové a nezávislí na tuto diskriminaci upozorňovali a navrhovali spravedlivé přerozdělení peněz mezi obce i kraje, na čemž by Praha profitovala, Andrej Babiš to odmítl.

Dobrou zprávou pro Adrianu Krnáčovou je, že se může připojit k naší zákonodárné iniciativě, se kterou se už ztotožnily Pardubický a Zlínský kraj. Ta narovnává pokřivené daňové vztahy mezi státem, kraji a obcemi. V Praze ho chceme podat na nejbližším zastupitelstvu.

Pokud ani této možnosti ANO nevyužije, nepolevíme. Za práva Prahy budeme bojovat i nadále, a neodradí nás ani předvolební populistická rozhodnutí ministra financí, ani neutěšené počty pražské primátorky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…