Gazdík (STAN): Školy musí s předstihem vědět k čemu se ministerstvo chystá

25.03.2021 14:01

Piráti a Starostové dnes představili ministru školství Robertu Plagovi plán pro návrat žáků do škol. Podle zástupců opozičních stran panuje ve většině oblastí shoda a ministr přislíbil, že pro druhou fázi otevírání škol využije návrhy poslanců Petra Gazdíka a Lukáše Bartoně na posílení pravomocí ředitelů a regionalizaci strategie návratů dětí do školních lavic.

Gazdík (STAN): Školy musí s předstihem vědět k čemu se ministerstvo chystá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

„Na jednání s ministrem Plagou jsme se z devadesáti procent shodovali na plánu, jak bezpečně a rychle vrátit děti do škol. Klíčové je pro nás ujištění, že se ministerstvo chystá ve druhé fázi skutečně využít námi navrženou cestu, tedy posílit roli ředitelů a zřizovatelů škol a umožnit regionální rozdíly při postupném návratu žáků. Školy však musí s předstihem vědět k čemu se ministerstvo chystá a jaké budou pro možnost otevírání škol termíny. Proto jsme ministra vyzvali, aby termíny stanovil a ředitele škol i veřejnost o nich bezprostředně informoval,“ říká poslanec Starostů a nezávislých Petr Gazdík.

Piráti a Starostové ministrovi také doporučili jasný a přehledný postup při přípravě testování žáků, které považují za zásadní faktor pro udržení prezenční školní výuky. V první fázi vláda prioritně počítá s využitím antigenních testů. Ministr zváží náš návrh k pilotnímu testování na vybraných školách, jejímž cílem je ověření spolehlivosti vybraných testů.

„Chceme klást důraz především na testování žáků, protože nesmí znovu docházet ke střídavému otevírání a zavírání škol. Pokud dětem umožníme návrat, musí být strategie školního testování důkladně promyšlena již v předstihu. Ministr si toho je vědom, a proto zváží náš požadavek na to, aby pilotní testování ve školách probíhalo formou antigenních i PCR testů. Školy se nesmí stát místem šíření epidemie,“ doplňuje poslanec Pirátů Lukáš Bartoň.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

18:14 Hašek (PRO): Věda a výzkum patří pod školství. Ukončete tu šarádu s hledáním ministra

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hledání nového ministra pro vědu a výzkum.