Gazdík (STAN): Starostka byla obviněna neprávem, řekl soud. To už se ale lidé nedozví

08.12.2014 15:11

Bývalou starostku Moravské Nové Vsi Janu Krutákovou nyní soud očistil z obžaloby, podle které uzavřela pro obec nevýhodnou smlouvu.

Gazdík (STAN): Starostka byla obviněna neprávem, řekl soud. To už se ale lidé nedozví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Kauza zároveň ukázala, že čeští konzumenti zpravodajství se v naprosté většině případů z médií o podobném soudním očištění nebo stažení obvinění v mediálně exponovaných kauzách velmi často nedozví. I neprávem obviněný člověk je tak pro většinu národa odsouzený navždy. Z mediální analýzy od společnosti Newton Media ostatně vyplývá, že lidé mají pětkrát menší šanci zaznamenat pozitivní informace o jejím průběhu oproti těm negativním.

„Od roku 1998 jsem pracovala ve vedení obce a mým krédem vždy bylo, že starosta se musí starat o blaho svých občanů, nikoliv o své. V roce 2010 jsme po jednání v zastupitelstvu a radě přijali smlouvu, která byla později označena jako nevýhodná. Na základě toho jsem byla obviněna a odsouzena k podmíněnému trestu za zneužití pravomoci veřejného činitele,“ říká bývalá starostka Moravské Nové Vsi Jana Krutáková, jejíž trest soud nyní zrušil. „Pominu-li finanční stránku věci, jedná se o absolutní dehonestaci člověka. Lidé z obce začali přecházet na druhý chodník, nikdo se se mnou nebavil a můj zdravotní stav se po všech stránkách zhoršil. Najít zaměstnání pro mě byl zásadní problém,“ dodává Krutáková.

Hnutí Starostové a nezávislí prosí česká média, která informovala o obvinění a odsouzení Jany Krutákové, aby rovněž přinesla zprávu o pravomocném zbavení všech obvinění.

„Jednání policie je v České republice často nestandardní. Jednou obviněný člověk je pro většinu populace navždy gauner i přesto, že obvinění bylo smyšlené a nezakládalo se na pravdě. A pokud se jedná o politika, je prakticky vyřízený,“ říká první místopředseda STAN Petr Gazdík. „I v tomto bychom se měli přiblížit západním standardům: politik očištěný soudem by měl mít nárok na přiměřenou pozornost médií, zvláště těch, která o jeho kauze informovala, a tím i možnost do politiky se vrátit. A samozřejmě soudní řízení by nemělo trvat celou řadu let,“ dodává Gazdík.

Z mediální analýzy, kterou si STAN nechali vypracovat od společnosti Newton Media, vyplývá, že média dávala daleko více prostoru negativně vyznívajícím příspěvkům, než těm kladným. Z toho plyne i značně rozdílný mediální dopad; zatímco příspěvky ohledně odsouzení zasáhly asi 45 procent populace České republiky nad 15 let, informace o zrušení trestu zaznamenalo jen 9 procent z nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace