Golasowská (KDU-ČSL): Není možné mít stavební řízení na úrovni rozvojové země

16.05.2021 14:51 | Komentář

Komentář na facebookovém profilu k událostem končícího týdne

Golasowská (KDU-ČSL): Není možné mít stavební řízení na úrovni rozvojové země
Foto: kdu.cz
Popisek: Pavla Golasowská, KDU-ČSL

Co se dělo tento týden ve sněmovně a nejenom tam? Ráda vám to sdělím níže.

Ve středu se konala mimořádná schůze poslanecké sněmovny, na které se hlavně projednával stavební zákon. Jako koalice SPOLU PŘEDKLÁDÁME nový stavební zákon! Chceme rychlé, jednoduché, digitální, transparentní, moderní a blízké občanům stavební řízení! Kolega Marek Výborný již dlouho tvrdí, že stavební zákon musí být jednoduchý, moderní, digitální a měl by zkrátit maximálně lhůty. Není možné mít stavební řízení na úrovni rozvojové země! Novela je nezbytně nutná, ale vládní návrh má řadu trhlin, které musíme a chceme jako koalice SPOLU napravit!

Dále jsme se zabývali návrhy zákonů k občanským průkazům, o notářích a jejich činnostech, o dani z digitálních služeb a o ochraně oznamovatelů.

Ve čtvrtek jsem se svojí kolegyní ze senátu Šárkou Jelínkovou a dámami z Konsentu a Amnesty International měla debatu ke znásilňování. Shodly jsme se na tom, že problém je třeba řešit ze všech pohledů, tzn., LEGILATIVA, FINANCOVÁNÍ doprovodných organizací a služeb, OSVĚTA (prevence).

Pokud vyřešíme jen legislativu a budeme vydávat zákony, zvyšovat tresty…, neznamená to v praxi, že se problém vyřeší, vymizí a bude to tak opravdu fungovat! Musí být osvěta, tzn., prevence, aby oběti věděly, že se mohou bránit a mají svá práva! Násilník si musí být vědom, že za svůj čin bude potrestán!

Organizace musejí mít finanční prostředky pro svoji působnost a práci, na osvětu, na práci s obětmi, dětmi z rodin postižených násilím, ale i násilníky, aby se s nimi pracovalo a své činy neopakovaly. Stát vynaložené prostředky na služby vyjde vždy levněji, než následná péče s rozbitou rodinou – děti v pěstounské péči, práce s obětí, vazba násilníka… Proto připravuji návrhy k trestnímu zákoníku.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

V pátek jsem absolvovala moji nejoblíbenější činnost a to cestování po našem kraji. Zajela jsem do Opavy za náměstkem Michalem Jedličkou, kde jsme diskutovali o dopravě a problémech s parkováním nejen v Opavě. Dále jsem pokračovala do Krnova, kde jsme si prohlédli s Karlem Siudou, Štěpánkou Křehlíkovou a Tomášem Surovkou nádherně opravenou židovskou synagogu.

Následovala debata o problémech Krnovska, Bruntálska a Osoblažska, o odlivu mladých do velkých měst, o útlumu zemědělství a o malých příležitostech na pracovním trhu v tomto krásném koutu naší republiky.

Poslední zastávka byla ve Vítkově u místostarosty Martina Šrubaře, který má velké plány, co se týká zlepšení bydlení, nabídky středoškolského vzdělání nebo zlepšení dostupnosti stomatologické péče. Mám radost, že Martinovi neschází nadšení, nápady a energie k jejich realizaci. Díky všem za setkání a přeji, ať se daří.

Celý týden v Poslanecké sněmovně probíhaly výbory, na kterých se projednávají jednotlivé návrhy zákonů před jednotlivými čteními a k nim podané pozměňující návrhy. Každý poslanec je členem určitých konkrétních výborů, do kterých je jmenován jako zástupce svého poslaneckého klubu a návrhy spadající do výborů má za daný klub na starosti převážně on.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.