Grebeníček (KSČM): Dvě kauzy, dva metry

22.06.2017 4:33

Exnáměstek V. Šiška, který v ministerském úřadě selhal, bude volby do Poslanecké sněmovny sledovat z věznice. Vysokou státní funkci už nikdy nedostane. Exministr financí B. Sobotka ji stále ještě má a usměvavě shlíží na občany i z volebních plakátů.

Grebeníček (KSČM): Dvě kauzy, dva metry
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

 Hledání spravedlnosti v Česku připomíná svou nepředvídatelností a nevypočitatelností v mnoha případech ruletu. Znova a znova udivuje, jak se leckdy i zcela zásadně liší postup justice a její metr v jednotlivých kauzách. Někdy až tak, že při obdobném chování a jednání ve státním úřadě jeden dostane pár let natvrdo a jiný vyšší funkci.

V případě prvním v těchto dnech Pražský vrchní soud potvrdil rozhodnutí nižšího soudu, že bývalý náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Šiška zneužil funkční pravomoc a sjednal na úkor státu výhodu při zadání veřejné zakázky firmě Fujitsu Technology. Odpyká si tedy za to čtyři roky ve věznici s dozorem. Vrchní soud ale z rozsudku vypustil povinnost obžalovaného k náhradě způsobené škody, protože stanovení její výše bylo prý podle soudců spekulativní.

Výhoda pro firmu a náměstkovo provinění spočívaly v tom, že V. Šiška v roce 2011 poškodil stát, když zadal velkou státní zakázku ministerstva bez výběrového řízení namísto toho, aby dodavatele nechal vybrat v otevřené soutěži. Soud shledal, že bývalý náměstek »Záměrně rezignoval na dodržení pravidel hospodářské soutěže, protože jeho záměrem bylo zadat zakázku pouze Fujitsu Technology.«

Řeklo by se, soud standardně zjistil vinu a stanovil za ni standardní trest. Opravdu standardně? Nebo jen výjimečně a spíše proto, že šlo o politicky nedostatečně ukotveného úředníka?

V kauze druhé jde o osobu lépe ukotvenou, o bývalého ministra financí a předsedu prezidia Fondu národního majetku Bohuslava Sobotku. Ten postupoval v roce 2004 při privatizaci státního podílu OKD a 45 tisíc bytů OKD podivně. Řečeno soudním jazykem, Sobotka »záměrně rezignoval na dodržení pravidel hospodářské soutěže«. A do vlády předložil návrh na prodej státního podílu OKD včetně bytů pouze jedinému zájemci, firmě Karbon Invest, za kterou se do týdne po prodeji vztyčil i stín Zdeňka Bakaly.

Exministr financí, nynější premiér Sobotka, podsunul tehdy vládě návrh na prodej nejen bez výběrového řízení, ale i bez řádné evidence rozsahu a bez ocenění skutečné hodnoty mnohamiliardového majetkového podílu státu v OKD. V důsledku špatné privatizační smlouvy, kterou právník B. Sobotka jako ministr schválil, pak bakalovci vysáli z podniku desítky miliard. V dividendách si vyplatili i rezervní prostředky. Desetitisíce podvedených nájemníků bytů OKD za to platí vysokým nájemným. A celá postižená severní Morava a nakonec i státní rozpočet mají nyní uhradit i útlum vysátého a zkrachovalého podniku, odstupné havířům a důlní škody.

Exnáměstek V. Šiška, který v ministerském úřadě selhal, bude nadcházející podzimní volby do Poslanecké sněmovny sledovat z věznice. Vysokou státní funkci už nejspíš nikdy nedostane. Exministr financí B. Sobotka ji stále ještě má a usměvavě shlíží na občany i z volebních plakátů, i když už dávno měl »bručet«. Sobotka shlíží na občany dokonce i na severní Moravě a ve Slezsku. Dvě kauzy, dva metry. Ten, kdo to vše platí a ještě zaplatí, jsou občané.

Miroslav GREBENÍČEK

Publikováno  21. června 2017 v deníku Haló noviny

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…