Grebeníček (KSČM): Slušnější vládu potřebují i vysokoškolští studenti

14.09.2013 18:20

Pravicové vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase žvanily vždy o tom, jak moc jim jde o vysoké školy a jak jim leží na srdci zájmy studentů. Jediné, co studentům ale tyto korupční a asociální vlády »nabízely«, byla hrozba zavedení školného.

Grebeníček (KSČM): Slušnější vládu potřebují i vysokoškolští studenti
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Pravicové vlády Mirka Topolánka a Petra Nečase žvanily vždy o tom, jak moc jim jde o vysoké školy a jak jim leží na srdci zájmy studentů vysokých škol. Jediné, co těmto studentům ale tyto korupční a asociální vlády »nabízely«, byla hrozba zavedení školného na veřejných vysokých školách. To školné prý mělo zvýšit motivaci studentů ke studiu. Jako by tvrdým diktátem a motivací nebyla už současná tíživá situace, kdy rodiny platí na své dítě, které studuje vysokou školu, až osm a více tisíc korun životních a studijních nákladů měsíčně.

Pravicí protlačované školné měly studentům »osladit« údajné finanční podpory a státem dotované půjčky pro sociálně slabé studenty. K takovým podporám ale samozřejmě ani za Topolánka, ani za Nečase a Kalouska či Schwarzenberga nikdy nedošlo. Byly to jen podvodné řeči bez sebemenší snahy alespoň simulovat nějaké reálné návrhy.

O skutečném, a to velmi asociálním přístupu české pravice ke studentům vysokých škol svědčí to, že sociální stipendium určené k podpoře sociálně slabých studentů činí nyní pouhých 1620 korun a že bez ohledu na inflační zdražování životních nákladů jeho výše zůstala stejná a nemění se už od roku 2007.

Spolu s rozpuštěním Poslanecké sněmovny padl letos pod stůl i jeden užitečný návrh zákona z dílny poslaneckého klubu KSČM. Byl to návrh na novelizaci zákona o vysokých školách, který se týkal sociálního stipendia. Tento návrh požadoval odpovídající zvýšení sociálního stipendia pro studenty vysokých škol s přihlédnutím k inflaci za poslední léta i s určitou rezervou pro období příští.

Poslanci KSČM, kteří návrh na zvýšení sociálního stipendia předložili, vycházeli z toho, že náklady rodin na podporu studentů se rok od roku zvyšují. Jde o rostoucí náklady na ubytování, na stravu, na drahá a leckdy i předražená skripta a další poplatkové »drobnosti«. Vysoké školy, a je třeba na to kriticky poukázat, dnes hledají legální cesty, ale často se pohybují i na hranici zákona ve snaze vyždímat ze svých studentů za každou cenu nějaké peníze.

Od roku 2007, kdy byla sociální stipendia naposledy upravena, až do roku 2013 vývoj inflace a trvalý růst životních nákladů znamenal pro sociálně slabé studenty a jejich rodiny neustále rostoucí zátěž. Kupní síla v zákoně pevně stanovené částky 1620 Kč se do roku 2013 výrazně snížila. V období let 2006 až 2012 míra inflace podle ČSÚ v součtu dosáhla 19,3 %. K pouhé valorizaci původní částky sociálního stipendia 1620 Kč by bylo nutné s přihlédnutím k předpokládané inflaci pro rok 2013 zvýšit tuto částku alespoň na 2000 Kč. Je nutné rovněž bohužel brát jako fakt a jako důsledek neblahé vlády české pravice, že dochází rovněž ke zvyšování celkového počtu rodin žijících pod hranicí chudoby. Studium na vysoké škole se tak může stát nedostupným zejména pro talentované děti ze sociálně nejslabších rodin.

S ohledem na zajištění přístupu studentů ze sociálně slabých rodin k vysokoškolskému vzdělání je proto naléhavě nutné v co nejkratším čase upravit novelou § 91 vysokoškolského zákona, tedy novelizovat výši stipendia v případě tíživé sociální situace studenta.

Je to za současného asociálního kapitalismu mnoho? Problém není v tom, že by prostředky chyběly. Problém je v tom, že jsou rozkrádány nebo vyplýtvány na předražené projekty a na odměny lidí kvalit Nagyové, Vondry a dalších, kdo bez kousku studu spolu se svými kmotry vysávali a vysávají státní rozpočet a tunelují český stát.

Krok k nápravě by mohla udělat pro letošek včasným zákonným opatřením už Rusnokova vláda. Bude toho ale schopna? Chci věřit, že ano. V každém případě to ale musí řešit vláda, která vzejde z předčasných voleb. Za sebe mohu garantovat, že udělám vše pro to, aby bylo sociální stipendium pro studenty vysokých škol zvýšeno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.