Gregorová (Piráti): Mlčení kolem nebezpečnosti TikToku bylo prolomeno, a to z míst nejvyšších

27.02.2023 20:33 | Tisková zpráva

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová vyzvala v otevřeném dopisu předsedkyni Evropského parlamentu, aby následovala Evropskou komisi a podpořila zákaz sociální sítě TikTok na všech pracovních zařízeních a zařízeních, která mají nainstalované parlamentní aplikace.

Gregorová (Piráti): Mlčení kolem nebezpečnosti TikToku bylo prolomeno, a to z míst nejvyšších
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Evropská komise minulý týden ohlásila, že přikročila k zákazu sociální sítě TikTok na zařízeních používaných k pracovním věcem, respektive že zařízení, která budou mít aplikace společnosti ByteDance nainstalované, nebudou moci mít přístup do vnitřní sítě Komise a ke komisním pracovním aplikacím. Krátce na to se přidali představitelé Rady EU s podobnou vizí. Europoslankyně za Pirátskou stranu teď v otevřeném dopisu vyzývá ke stejnému kroku i Evropský parlament.

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31658 lidí

„Jsem ráda, že mlčení kolem nebezpečnosti TikToku bylo prolomeno, a to z míst nejvyšších. Pokud umožňujeme používat TikTok na parlamentních zařízeních, vystavujeme citlivé informace riziku a ohrožujeme bezpečnost celé instituce. Čínská vláda již prokázala svou ochotu použít jakékoli prostředky nezbytné k nabourání se do vládních a evropských institucí a neměli bychom ani na okamžik pochybovat, že bude v těchto pokusech pokračovat,“ varuje v úvodu otevřeného dopisu Gregorová.

„Od samého zrodu TikTok využívá všech možností sběru dat a přenáší tato data do rukou Čínské komunistické strany – respektive ani nemá na výběr. Toto množství dat získaných ze zařízení a od uživatelů v kombinaci s širokým přístupem k systému prostřednictvím aplikace představují vážnou hrozbu pro kybernetickou bezpečnost,“ pokračuje Pirátka.

„Rozhodnutí Komise následuje podobný krok americké státní administrativy. S ohledem na bezpečnostní riziko, které dle odborníků ByteDance představuje, přidávám ve svém otevřeném dopise i návrh na vyškrtnutí lobbistů této firmy z parlamentního registru. Není důvod si any instalovat jejich špionážní software na svá zařízení, ani si je pouštět volně do domu,“ dodává Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

20:03 Laudát (KAN): Dobře pracovala, tak ji vyrazíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny…