Gregorová (Piráti): Na Taiwanu vznikne společné centrum boje proti dezinformacím

10.11.2021 13:05

Příležitost pro nové obchodní vztahy, investice i vznik společného centra proti dezinformacím. To jsou výsledky historicky první návštěvy Taiwanu, ze které se minulý týden vrátila delegace Evropského parlamentu.

Gregorová (Piráti): Na Taiwanu vznikne společné centrum boje proti dezinformacím
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Misi iniciovala pirátská europoslankyně Markéta Gregorová, která Taiwan navštívila společně s dalšími šesti europoslanci. 

Anketa

Je Zeman povinen jmenovat ministrem kohokoliv, koho navrhne Fiala?

2%
96%
hlasovalo: 15182 lidí

Událost byla vyústěním trendu sbližování s demokratickým Taiwanem, který je současně pod stále větším čínským tlakem, a tedy i pokračováním přehodnocování vztahů mezi EU a Čínou. Markéta Gregorová mluvila na startu mise o „politice jednoho Taiwanu.” „Je to záměrně trochu provokativní fráze, navazující na dosavadní politiku jedné Číny, ukazuje však na strašně důležitou věc: doposud jsme se dívali na Taiwan optikou naší politiky vůči Číně. Demokratický Taiwan si zaslouží, abychom to přehodnotila a budovali spolu vztahy nezávisle na Číně,“ vysvětluje Gregorová.

„Čína už se ostatně nechala slyšet, že jsme prý udělali chybu, a pokud ji nenapravíme, budou vztahy mezi EU a Čínou nenávratně poškozené. To mě upřímně pobavilo, protože tyto vztahy dlouhodobě poškozuje právě Čína, a rozhodně ne EU tím, že si buduje vlastně vztahy s ostatními státy. Cesta nebyla chyba, ale naopak zásadní úspěch, jehož plody budeme my i Taiwan sklízet dlouho do budoucna,“ odmítá Gregorová rezolutně čínskou reakci.

Jelikož se jednalo o misi speciálního výboru pro cizí vměšování včetně dezinformací, právě boj s dezinformacemi byl ústředním bodem většiny jednání třídenní návštěvy. Zásadním tématem však byly i prvky participativní demokracie, ve kterých Taiwan vyniká. „Taiwanské taktiky boje proti dezinformacím nejsou ničím, co bychom dávno neznali. Rozdíl je v tom, že my o tom stále jen mluvíme, zatímco Taiwan to dělá. Čelní političtí představitelé jsou např. v boji s pandemií maximálně transparentní vůči veřejnosti – pro dezinformační scénu je pak obtížné jejich sdělení překrucovat. Systematicky upevňují důvěru občanů ve své kroky – každý den například vystupují stejní lékaři v televizi a informují občany o vývoji pandemie a vysvětlují opatření. Premiér země, prezidentka i dílčí ministři na svých sociálních sítích vyvracejí největší dezinformace, a nebojí se používat i humor a lidskost,“ popisuje Gregorová.

Ze setkání proto vzešlo i několik konkrétních plánů spolupráce. „Rozhodli jsme se, že vybrané experty ze sféry kyberbezpečnosti a boje proti dezinformacím určitě brzy pozveme k nám. V Taipei bychom současně rádi založili unikátní expertní ‚hub‘ – centrum, které bude sdružovat know-how v oblasti boje proti dezinformacím a posílí efektivní spolupráci napříč EU, Taiwanem a dalšími partnery. Vybudujeme v Taiwanu centrum boje proti dezinformacím,“ slibuje pirátská europoslankyně.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.