Gregorová (Piráti): Nechceme hodit přes palubu celé Bělorusko jenom kvůli jednomu nepříčetnému diktátorovi

21.02.2023 13:49

Evropská mise ve vratkém Moldavsku: podpora Ukrajině i dialog s běloruskou opozicí

Gregorová (Piráti): Nechceme hodit přes palubu celé Bělorusko jenom kvůli jednomu nepříčetnému diktátorovi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Parlamentní shromáždění Euronest schválilo dnes v Kišiněvu co nejrychlejší zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou a Moldavskem. V rezolucích vyjádřilo také podporu vojenské obraně Ukrajiny a udělení kandidátského statusu Gruzii. Delegace za Evropský parlament, které se účastnila i Pirátka Gregorová jako místopředsedkyně Euronestu, jednala také s běloruskou opozicí. 

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28578 lidí

„Jsem ráda, že se nám podařilo schválit jak výstupy celoroční práce, tak urgentní rezoluce. Státy východního regionu jsou naši důležití partneři a všichni prožívají dramatické časy. Ukrajina čelí bezprecedentní ruské agresi, Bělorusko přišlo o demokratické volby a jedná za něj exilová opozice, stoupá napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem. A Moldavsko, které naši delegaci přivítalo, se obává ruského pokusu o puč, který by zvrátil evropské směřování země. Přítomnost EU, vůle k otevřenosti a dialogu, to jsou věci, které dnes region potřebuje víc než kdy dřív,“ poskytuje výčet Markéta Gregorová, která se regionu věnuje od začátku svého mandátu.

Euronest je delegace Evropského parlamentu pro dialog s parlamenty šesti zemí východního partnerství (Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Arménie, Ázerbájdžán). Z partnerství před časem oficiálně vystoupilo Bělorusko. Jednání se však nadále účastní zástupci běloruské opozice a občanské společnosti.

„Nechceme totiž hodit přes palubu celé Bělorusko jenom kvůli jednomu nepříčetnému diktátorovi. A tak tu promlouvala například Světlana Tichanovská. Běloruská opozice je silná, početná a proevropská. Vnímáme ji jako bližšího partnera než zkorumpovaný Lukašenkův režim, který opozici upírá legitimní volby a prodává svou zemi Putinovi,“ vysvětluje Pirátka Gregorová.

Důležitým tématem moldavské mise bylo rovněž napětí mezi Arménií a Ázerbájdžánem, v němž chce EU nadále hrát roli mediátora. Gregorová také nadále zůstává v zemi a v rámci výboru pro mezinárodní obchod bude jednat s představiteli Moldavska o makrofinanční asistenci, kterou jim EU poskytuje.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…