Gregorová (Piráti): Špionážní skandály, atentáty na evropské půdě či dezinformační kampaně

17.02.2022 7:29 | Tisková zpráva

Rusko je už dávno ve válce s evropskými státy, pouze používá jiné než tradiční nástroje. Na dnešním plenárním zasedání to řekla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Gregorová (Piráti): Špionážní skandály, atentáty na evropské půdě či dezinformační kampaně
Foto: Repro FB
Popisek: Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

Evropská unie dnes také vyzvala Rusko, aby dalo jasně najevo svou ochotu snížit napětí kolem Ukrajiny. Ve svých projevech odsoudili ruskou agresi i předsedkyně Komise Ursula von der Leyen a vysoký představitel Josep Borrell.  

Špionážní skandály, atentáty na evropské půdě či dezinformační kampaně, všude nacházíme rukopis Kremlu. Musíme se sjednotit a soustředit se jak na krátkodobé hrozby, tak na dlouhodobé dopady kroků Ruska. Jinak prohrajeme i bez boje,“ řekla Gregorová, která situaci kolem Ruska dlouhodobě sleduje. Loni v dubnu se jí také podařilo prosadit do rezoluce Evropského parlamentu odškodnění pro pozůstalé po obětech ve Vrběticích a za svou frakci vede speciální výbor pro cizí vměšování a dezinformace. 

Přední politici Evropské unie se shodli, že válečný konflikt není v zájmu nikoho, a je nutné usilovat o deeskalaci. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen řekla, že spolupráce EU a Ruska je stále možná. Podle ní ale Rusko vysílá protichůdné signály. Stáhlo sice část svých vojsk od hranic s Ukrajinou, ale zároveň tentýž den vyzvalo k uznání separatistických regionů na východě Ukrajiny. Podle Markéty Gregorové ale zatím k deeskalaci doopravdy nedochází. „Putinovi generálové vytváří informační chaos. To je to, co umí nejlépe, a co také ničí Ukrajinu zevnitř i bez bojů,” vysvětlila. 

Na pomoc Ukrajině europoslanci schválili půjčku ve výši 1,2 miliardy eur (zhruba 30 miliard korun). Hlasovali také o výročních zprávách Společné bezpečnostní a obranné politiky (CSDP) a Společné zahraniční a bezpečnostní politiky (CFSP). Konference předsedů se usnesla na deklaraci o vztazích mezi Evropskou unií a Ruskem, evropskou bezpečností a ruské vojenské hrozbě Ukrajině. 

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.