Gregorová (Piráti): Strategie je víc zbraní a munice, cíl je vítězství

09.04.2024 14:07 | Tisková zpráva

Pirátka Markéta Gregorová podnikla přes Velikonoční svátky cestu na Ukrajinu. Jako vůbec první europoslankyně navštívila po začátku války nejvíce zasažený Charkov, ležící pouhých 34 km od hranic s Ruskem.

Gregorová (Piráti): Strategie je víc zbraní a munice, cíl je vítězství
Foto: Screen: CNN Prima News
Popisek: Markéta Gregorová (Piráti) v pořadu Partie.

Těsně po jejím odjezdu, v noci ze středy na čtvrtek, byl právě Charkov obětí útoků bezpilotními letouny Šáhed. Cesta spolu s lidmi z Team4Ukraine a Maidan Monitoring Information Center podléhala nejpřísnějším bezpečnostním opatřením. Gregorová se pomoci Ukrajině věnuje dlouhodobě a opakovaně apeluje na posílení její podpory.

Gregorová cestu podnikla s jasným cílem: podpořit dobrovolníky monitorovacího centra v Charkově, a přinést svědectví zpět do Česka a Evropy a oživit tak debatu o podpoře Ukrajiny, která se stále intenzivně brání agresorovi. A to nejen směrem ke svým kolegům, kteří se nedostali dál než k hranicím Kyjeva.

„Nacházíme se v období před několika klíčovými volbami v Evropě a debata o Ukrajině se začíná stáčet špatným směrem. Dílem ruské propagandy, dílem zbabělých politiků. Řada z nich se přidává k populistům a začíná otevírat prostor putinovským narativům. Množí se politické hlasy, že západu chybí vůči válce na Ukrajině strategie a cíl. To zásadně odmítám: strategie je víc zbraní, cíl je vítězství Ukrajiny. I to chci svým svědectvím z Charkova všem připomenout,” vysvětluje Pirátka.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Gregorová během šestidenní cesty navštívila Kyjev i Lvov, ale nejvíce času strávila v druhém největším městě Ukrajiny – Charkově. „Když přijedete do Lvova či Kyjeva, rozhodně se nedá říct, že byste si války nevšimli: podniky zavírají dříve, od půlnoci je zákaz vycházení, v každém hotelu vás návodné šipky vedou směrem ke krytu a na mobil vám začnou chodit výstražné zprávy, pokud ve vaší oblasti dopadají rakety. Charkov je ale ještě jiný příběh. I po ukrajinském vítězství stále z 30 km vzdálené hranice s Ruskem létají rakety a přicházejí útoky. Alerty na mobil chodí každou hodinu. Na ulicích vidíte typické díry s prstencem kolem od minometných granátů. Většina budov, včetně těch v centru, má po raketových útocích stále okna zakrytá dřevotřískovými deskami. Nestíhají se zasklívat. Sami jsme v centru slyšeli dva dopady raket asi 10 km daleko. A na dnešní noc, těsně po našem odjezdu, zabily bezpilotní letouny v Charkově zatím čtyři lidi. A to vpravdě ruským způsobem: opakovaným náletem na jedno místo, s cílem zabít záchranáře,” popisuje Gregorová.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí

I po dvou letech se na Ukrajině válčí. Není bezpečné tam jezdit a je jen částečně bezpečné jet tam s profesionály. „Nejsem válečná turistka, jsem ale politička, která se snaží Ukrajině pomáhat již mnoho let. Podnikla jsem cestu s výjimečnými lidmi Petrem Pojmanem z Team4Ukraine a Adamem Syberou Maidan Monitoring Information Center (MMIC), kterým jsem vděčná za tuto možnost. S týmy jsem před rokem pořádala v Evropském parlamentu výstavu fotografií z míst ruských válečných zločinů a při této příležitosti jsme si i s ředitelkou MMIC Nataliyí Zubar slíbili, že přijedu přímo za dobrovolníky do Charkova. Všichni brali naši bezpečnost extrémně vážně a učinili jsme řadu opatření, abychom eliminovali většinu rizik. V žádném případě nemá být má návštěva Charkova brána tak, že je linie 30 km od hranic s Ruskem bezpečná. Není,” zdůrazňuje Gregorová.

Gregorová na hrozbu agresivního Ruska upozorňuje již řadu let. Na půdě Evropského parlamentu volá po silnějších protiruských sankcích a především apeluje na neustávající, ale naopak posilující podporu Ukrajiny. Například skrze jednotný evropský postup, navýšení dodávek vojenské pomoci pro Ukrajinu a liberalizaci obchodu s Ukrajinou bez zbytečně přísných ochranných opatření. Dlouhodobě také upozorňuje na ruské dezinformační kampaně, které se snaží podporu Ukrajiny podrývat.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak . . . . . . . ? ! ? ! , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLoupeznicek , 09.04.2024 14:34:19
To nevymyslíš, fetka táhne do boje ? ! ? !

|  6 |  0

Další články z rubriky

Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

21:03 Zahradil (ODS): Snaha mainstreamových médií omezit regulacemi konkurenci na mediálním trhu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke konferenci o svobodě slova.