Gregorová (Piráti): Strůjci agrese se budou ze svých zločinů zpovídat

19.01.2023 12:18

Europoslanci chtějí zvláštní tribunál vyšetřující zločin agrese vůči Ukrajině

Gregorová (Piráti): Strůjci agrese se budou ze svých zločinů zpovídat
Foto: Repro Youtube
Popisek: Markéta Gregorová

Skupina europoslanců členské státy k podpoře pro vytvoření zvláštního tribunálu pro vyšetřování zločinu agrese proti Ukrajině. Ve čtvrtek bude Evropský parlament schvalovat rezoluci. „Strůjci agrese se budou ze svých zločinů zpovídat,” komentuje Pirátka Gregorová. 

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28718 lidí

„Ruská válečná agrese proti Ukrajině je nejhorším aktem agrese vedené politickým vedením daného státu v Evropě od roku 1945 a jako taková zasluhuje odpovídající mezinárodní právní odezvu,” stojí v jednom z bodů rezoluce, která vyzývá k založení zvláštního tribunálu, jedním z jehož účelů je také odradit další mezinárodní aktéry, kteří by snad v budoucnu chtěli něco podobného napodobit.

„Rusko zahájilo svým vpádem na území suverénního státu agresivní, nelegální a zločinnou válku. Naším cílem je spravedlnost, a k ní se přiblížíme, pokud se budeme moci spolehnout na činnost instituce, která se bude věnovat výhradně tomuto základnímu zločinu, jehož se na Ukrajině dopustila Ruská federace,” říká pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Zvláštní tribunál by se soustředil výhradně na zločin agrese proti Ukrajině. Válečné zločiny, kterých se na území Ukrajiny dopouštějí ruská vojska, by dále řešil Mezinárodní trestní soud (ICC). Zvláštní tribunál by jej tak nenahrazoval, ale doplňoval. Rezoluce takto vyjadřuje plnou podporu probíhajícímu vyšetřování ICC ve věcech válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a možné genocidy či genocidních záměrů.

„Představitelé Ruské federace, strůjci tohoto zločinu, musí být potrestáni. Dopustili se nejen zločinu vůči ukrajinskému lidu, ale vůči celému mezinárodnímu společenství. Rozpoutáním zločinné války na území suverénního státu vystavila Ruská federace lidstvo jako celek hrozbám použití zbraní hromadného ničení či velké války. Rusko se tak stalo největší hrozbou pro světový mír a lidstvo vůbec. Pro svobodný svět je spravedlnost základní hodnotou. A strůjci agrese se budou ze svých zločinů zpovídat,” slibuje Gregorová.

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.