Grois (ČSSD): Na vodní prvek na Horní náměstí město vypisuje architektonickou soutěž

05.02.2019 16:47

Na doplnění nového vodního prvku na Horní náměstí vypisuje Znojmo ve spolupráci s Českou komorou architektů architektonickou soutěž.

Grois (ČSSD): Na vodní prvek na Horní náměstí město vypisuje architektonickou soutěž
Foto: jangrois.cz
Popisek: Jan Grois (ČSSD)

„Doplnění vodního prvku na Horní náměstí vychází z opakovaného požadavku občanů nejen z Fóra Zdravého města. V horkých letních měsících se na náměstí opravdu nedá vydržet, a tak bychom rádi tuto plochu zatraktivnili. Chtěli jsme doplnit i zeleň na náměstí, nicméně opakovaně nám toto zatím nikdy nebylo ze strany památkářů povoleno,“ vysvětluje celou situaci starosta Znojma Jan Grois.

Aby vodní prvek měl opravdovou kvalitu a co nejlépe vyhovoval danému prostředí i současnému způsobu života, rozhodlo se vedení města pro vypsání architektonické soutěže. „Návrh vodního prvku má mj. zohlednit fakt, že se na náměstí konají po celý rok různé kulturní akce, má také vhodně reprezentovat město a žádoucí je i jeho interakce s návštěvníky, ideálně za využití moderních technologií. V neposlední řadě bude hodnotícím kritériem také hospodárnost a ekonomická přiměřenost provozu navrženého řešení,“ doplňuje architektonickou soutěž místostarosta Jakub Malačka.

Oficiálně bude soutěž vyhlášena v následujících dnech. Návrhy bude možné zasílat do 6. května, v průběhu května pak zasedne odborná porota, která bude, dle pravidel České komory architektů, rozhodovat o vítězném návrhu. Kromě vedení města jsou jejími členy renomovaní architekti Václav Babka, Aleš Burian, Jaroslav Hulín a Pavel Pekár, ze znojemských jsou to Jan Hora a Jaroslav Poláček. Mezi přizvanými odborníky nechybí ani Pavel Wewiora z Národního památkového ústavu a expert na vodní technologie Milan Malý.

Vítězný návrh, společně se všemi ostatními zaslanými do soutěže, bude město prezentovat na speciální veřejné prezentaci 18. června.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…