Grospič (KSČM): Novela zákoníku práce nezlepší postavení zaměstnanců, ani matek s malými dětmi

13.09.2016 14:05

Stanovisko poslance Grospiče k vládní novele Zákoníku práce:

Grospič (KSČM): Novela zákoníku práce nezlepší postavení zaměstnanců, ani matek s malými dětmi
Foto: ksčm
Popisek: Stanislav Grospič

Myslím si, že vláda nenakročila dobrým směrem. Jsem přesvědčen, že v rámci vybičované předvolební atmosféry krajských, senátních a příští rok parlamentních voleb, slibuje něco, co nezlepší postavení zaměstnanců, ani matek s malými dětmi. A výrazně zhorší postavení pracujících pod heslem pružnosti pracovního trhu, tedy obchodu s pracovní silou.

V období hospodářských konjunktur se slibuje a rozhazuje plnými hrstmi a v době hospodářských krizí se bankám a velkým soukromým vlastníkům nahrazují ztráty na zisku. Nejvíce však na to doplácejí dělníci a ostatní pracující. Proto OS ČMS a já sám osobně nahlížíme na předloženou novelu velice zdrženlivě až odmítavě.

Konečně na volném pohybu pracovní síly nikdy nevydělávali dělníci a ostatní pracující. Jejich práci, jimi vytvořenou nadhodnotu, si přisvojují vlastníci výrobních prostředků, banky a nadnárodní kapitál. To je třeba zásadně změnit.

Vládní předloha je vysoce rozporuplná, něco pozitivního ve velice malém rozměru přináší a přijde-li další hospodářská krize, pak tato novela výrazně zhorší postavení zaměstnanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

6:03 Semelová (KSČM): Útok na povinnou školní docházku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návrhu Josefa Středuly na zkrácení povinné školní d…