Gruber (SPOZ): Živnostníci, státní zaměstnanci a jejich spojitosti

15.10.2013 11:05

Vztahy soukromé a státní sféry.

Gruber (SPOZ): Živnostníci, státní zaměstnanci a jejich spojitosti
Foto: SPOZ
Popisek: Logo Strany práv občanů - Zemanovců

Živnostníkům a drobným podnikatelům se dnes žije velmi těžce. Sliby je zahrnují zprava i zleva. A pak se doslechnou, že jsou „parazity“. Takové zjištění stačí na to, aby s prací skončili a šli se zařadit do fronty na „dávky“. Jenže tak se nic nevyřeší. Stát nemá tolik daňových poplatníků, aby uživil všechny, kteří pobírají dávky. A tak se daně zvýší, aby bylo kde brát. To povede ke zdražování i bez zvýšení DPH. A zase skončí více živnostníků a kolotoč se rozběhne naplno. Kdo ho zastaví? A proč vlastně jsou mnohdy drobní podnikatelé bez peněz?

Velkou roli hraje druhotná platební neschopnost. Faktury se proplácejí pozdě, mnohdy vůbec. Postih pro neplatiče je nulový. A tak zatímco někteří finančně bobtnají, druzí strádají a škrtí na mzdách. Musí. Jinak nepřežijí. Recept, jak z toho ven je jednoduchý. Stanovit přesnou lhůtu pro splatnost a v případě nedodržení nastoupí státní orgány, a tak jako je to jednoduché u domácích exekucí, provede okamžité zabavení majetku v hodnotě dlužné částky. Jsem přesvědčen, že by „neplatičů“ rapidně ubylo. Takový úředník musí však být naprosto neúplatný a stát si musí své daně pohlídat. Právě zde chybí „Zákon o státní službě“. Úředníci si tak nechtějí pálit prsty, protože neví, kdo koho zná a jestli po návratu do kanceláře nedostane výpověď pro „nevhodné chování“.

Stejné je to u policistů. V programech stran se dočtete, jak navýší stavy, jak jim přidají. Ale že policisté nemají žádný respekt, žádné pravomoci, o které se mohou opřít a žádné vedoucí, kteří se jich zastanou, se nedočtete. Není potřeba nabírat zase v „hurá akcích“ nové policisty. Je třeba jim dát najevo, že za nimi vedení stojí a nebojí se o své platy. Že nebudou muset vysvětlovat, že museli na dotyčného zakřičet a nepřipravili ho tak o jeho lidská práva. A jsme zase zpátky u státní služby. Jednoznačně chybí. A také chybí nová pravidla pro tvorbu odchodného a výsluh. Ta dnešní nahrávají jen těm nahoře. A ti co denně šlapou ulicemi, sbírají feťáky, opilce, jsou napadáni, mají na konci své kariéry mizernou výsluhu, která se však práce u policie v přímém výkonu neznalým, jeví jako závratná. Máme takovou studii připravenu. V ní se zohlední práce v přímém výkonu a její rizika.

Zaplaťme si své úředníky, hasiče, policisty, vojáky a další profese, ale chtějme po nich práci, za kterou se nemusí stydět ani oni, ani my.

Mgr. Petr Gruber, kandidát SPOZ, Jihomoravský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Gruber - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …