Hajdušík (KSČM): Registrační pokladny jako nástroj konkurence

03.10.2013 8:45

Registrační pokladny jsou často probírané téma mezi podnikateli. Mnoho lidí návrh zavést registrační pokladny zavrhuje. Důvody mohou být různé.

Hajdušík (KSČM): Registrační pokladny jako nástroj konkurence
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Pokud by však ale platila povinnost registračních pokladen jak pro kamenné prodejny, tak i přenosné pokladny pro trhovce a podomní prodejce, mohl by to být slušný nástroj zdravé konkurence. Představte si živnostníka vlastnící kamennou prodejnu. Prodává v ní své zboží celoročně za určitou cenu. Do prodejní ceny musí mimojiné zohlednit cenu nájmu, energií, výplaty prodavačů a hlavně daně. Dnes zákon o registračních pokladnách neplatí. Klidně se mu může stát, že zrovna v době sezóny, kdy by mohl mít ty nejlepší tržby, přijede „kočovný“ prodejce a zastaví kousek od jeho prodejny a klidně prodává rovnou ze svého auta. A problém je tady. On nemá tak vysoké náklady jako prodejce na kamennou prodejnu. A třeba taky neplatí daně. A ve výsledku může prodávat zboží, které je i o polovinu levnější. Kdyby platila povinnost mít registrační pokladny pro všechny, rozdíl v ceně by již nebyl tak dramatický. Kamennou prodejnu by to tímpádem tolik neohrožovalo.

Další kapitolou samou o sobě jsou prodejci z cizích zemí, kteří vozí zboží na naše území. Prodají ho a hned odjedou. Platí však u nás daně? A co trhovci prodávající textil z asijských zemí. Kolik oni odvedou skutečně na daních? Díky registračním pokladnám by se zvýšila možnost s nepoctivci zatočit a ochránit poctivé obchodníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

10:21 Premiér Fiala: Dálnice stavíme a připravujeme nejrychleji v historii

Páté jednání Vládního výboru pro strategické investice 22. dubna 2024 se týkalo především financován…