Hamáček (ČSSD): Srbsko je pro nás klíčový partner na Balkáně

26.06.2017 21:10

Říká se, že z pohledu zahraniční politiky jsou nedůležitější vztahy s nejbližšími sousedy, pro Českou republiku to určitě jsou země střední Evropy. Nicméně troufám si tvrdit, že to samé v současné době platí čím dál tím více i o trochu vzdálenějším Balkánu. Respektive význam Balkánu pro bezpečnost a prosperitu naší země bude stoupat a jedním z našich klíčových partnerů je Srbsko.

Hamáček (ČSSD): Srbsko je pro nás klíčový partner na Balkáně
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Země se zhruba sedmi miliony obyvatel ležící ve středu balkánského poloostrova se sice stále snaží vypořádat se smutným dědictvím balkánských válek, ale dnes tuto zemi trápí zejména starost o budoucnost. Srbsko se dnes především soustředí na rozpohybování ekonomiky a vytvoření pracovních míst, v zahraniční politice je pak prioritou srbské vlády získání členství v Evropské unii. Není to jednoduchá cesta, ale aby Srbsko uspělo, je v zájmu celého regionu Balkánu a samozřejmě i České republiky.

V pátek jsem zastupoval Českou republiku na inaugurační ceremonii nového srbského prezidenta Aleksandra Vučiće. Přítomno bylo více než 60 zahraničních delegací. Měl jsem možnost si znovu potvrdit význam Srbska pro Českou republiku.

Přestože se dnes Balkán může zdát relativně stabilní a rozhoření přímých bojů nehrozí, celým regionem silně otřásá migrační krize. Srbsko bylo minulý rok vystaveno těžké zkoušce v podobě zátěže migrantů mířících z Blízkého Východu dále do Evropy takzvanou balkánskou cestou. Přestože se zdá, že nejhorší vlna migrační krize je za námi, případný nový nával uprchlíků by mohl být značnou zkouškou pro srbské úřady a vyžadoval by značnou pomoc ze zahraničí.

To podstatné dnes je, aby se Srbsko a především srbská ekonomika mohly rozvíjet. Česká republika a zejména české firmy by u toho neměly chybět. Je dobře, že vzájemný obchod se daří z roku na rok navyšovat. Vidím tady velkou příležitost pro naše firmy angažovat se především ve výstavbě dopravní infrastruktury, v energetických projektech, městské infrastruktuře a v ochraně životního prostředí. Můžeme navazovat i na tradici z dob Jugoslávie a faktu, že se „značka" Československo těší stále dobré reputaci v Srbsku.

Také v kulturní oblasti existuje mnoho příležitostí pro spolupráci. Česká republika je v Srbsku vnímána pozitivně. Je dobře, že naše vláda poskytuje stipendia pro zájemce o studium českého jazyka a studium na českých vysokých školách. Zde je potřeba říci, že by stálo za to ještě více zainvestovat do výměnných vzdělávacích programů. Podporovat budoucí srbské elity prostřednictvím možností studovat na českých vysokých školách je dobrá investice do budoucnosti bilaterálních česko-srbských vztahů, a pozitivní vztah k naší zemi se dá například dobře zúročit i v obchodě.

A v neposlední řadě nezapomínejme na zhruba 2000 člennou českou krajanskou komunitu žijící převážně na území srbského Banátu. Podpora ze strany české vlády je důležitá, a jakkoliv se často jedná spíše jen o symbolickou podporu, je například vyslání učitele češtiny či podpora místních kulturních projektů důležitým signálem směrem k tamní krajanské komunitě a přispívá k uchování pouta s českou domovinou.

Co vnímám jako zásadní je, že česká diplomacie by měla hrát roli zastánce Srbska v Bruselu. Srbsko usiluje o vstup do Evropské unie a my bychom měli napnout veškeré úsilí Srbům na této cestě pomoci. Bývalý premiér a čerstvě zvolený prezident Vučiće se dlouhodobě stavěl za vstup Srbska do EU. Srbsko nyní pokračuje v přístupových rozhovorech a dojednává jednotlivé aspekty svého vstupu. Zde může Česká republika nejen pomoci s výměnou zkušeností, ale může za Srbsko v dobrém slova smyslu lobovat v Unii. V Evropě integrovaný a prosperující Balkán je totiž v našem strategickém zájmu.

Komentář na cssd.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…