Hanák (ČSSD): Chceme omladit vozový park na jihomoravských kolejích

25.02.2019 22:41

Tendr na pořízení nových elektrických vlaků pro Jihomoravský kraj vstupuje do druhého kola.

Hanák (ČSSD): Chceme omladit vozový park na jihomoravských kolejích
Foto: ČT
Popisek: Roman Hanák

Regionální železniční dopravu na linkách S2 a S3 namísto někdy až 50 let starých vlaků bude zajišťovat 37 nových elektrických souprav.

Takový by měl být výsledek výběrového řízení skrývajícího se pod názvem „Pořízení nových železničních elektrických jednotek včetně full-service“. Na svém dnešním (25. února 2019) zasedání schválili radní Jihomoravského kraje znění výzvy k podání nabídek do druhého, finálního kola. Tendr na nákup vlaků v odhadované pořizovací hodnotě cca 6,7 miliardy korun (bez DPH) tak vstupuje do další fáze.

„Naším cílem je významně omladit vozový park na kolejích v Jihomoravském kraji, aby lidé mohli cestovat po jižní Moravě pohodlnými a moderními vlaky. Železnice tvoří páteř našeho Integrovaného dopravního systému a chceme, aby pro cestující představovala plnohodnotnou alternativu k dopravě individuální,“ poznamenal náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro oblast dopravy Roman Hanák.

Do svého vlastnictví plánuje pořídit Jihomoravský kraj celkem 37 nových elektrických jednotek. Do 31 z nich by se mělo komfortně vejít 310 cestujících a 6 menších pojme 140 osob. „Kromě nákupu samotných jednotek je součástí zakázky i jejich plný servis po dobu třiceti let,“ doplnil Hanák.

Tendr na nákup vlaků v předpokládané pořizovací hodnotě přibližně 6,7 miliardy korun (bez DPH) je dvojkolový. „Účastníci nejdříve prokazovali splnění požadované kvalifikace a následně jsme je vyzvali k podání předběžných nabídek. Poté jsme s jednotlivými dodavateli vyjednávali o technických parametrech jednotek a obchodních podmínkách. Po skončení jednání je tedy na místě učinit další krok, a to vyzvat účastníky řízení k podání finálních nabídek,“ vysvětlil Hanák.

Financování nákupu nových železničních jednotek bude zajištěno z dotace a z úvěru, který bude přijat před podpisem smlouvy. Full-service bude kraj hradit každoročně z rozpočtu výdajů na zajištění dopravní obslužnosti. „V současnosti finalizujeme velkou dotační žádost pro Evropskou komisi, která by ji měla potvrdit pravděpodobně ve třetím čtvrtletí letošního roku,“ dodal Hanák s tím, že na pořízení nových vlaků by chtěl Jihomoravský kraj získat z evropských fondů přibližně 5,5 miliardy korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

17:17 Munzar (ODS): Zisk není sprosté slovo

Sociální role a odpovědnost firem jsou témata, která se dnes hodně řeší. Nejde ale o nic nového. Již…