Hannig (Rozumní): I Jurij Gagrin měl tehdy určité problémy

12.04.2022 17:33 | Ze sítí

Vzpomínka na facebookovém profilu k výročí letu prvního člověka do kosmu

Hannig (Rozumní): I Jurij Gagrin měl tehdy určité problémy
Foto: Vít Hassan
Popisek: Petr Hannig

Přátelé, dnes je výročí první letu člověka do vesmíru. Jurije Gagarina. Měl jsem neobyčejnou možnost s tímto velice milým a vtipným člověkem sedět jako mladý skladatel a aranžér jeden večer u stejného stolu. Bylo to v roce 1967 na hudebním festivalu v Soči, kde jsem doprovázel zpěváka Karla Bláhu, který zpíval mou píseň Uhoďte do tympánů. Protože jsem zaujal dirigenta Jurije Silantjeva svou aranží pro velký symfonický orchestr, tak mě festival požádal, zdali bych podobnou aranž nestvořil pro krásnou moldavskou zpěvačku Mariu Kadrjanu (tehdy byla Moldávie součástí SSSR).

Musím říct, že i já jsem v tu dobu byl poměrně pohledný, černovlasý, jednadvacetiletý letý mladík s puncem geniálního aranžéra (aranžmá je to, když skladbě, která je v notách pro zpěv a klavír, "ušijete kabát" pro nástroje orchestru). Maria festival i díky mé aranži vyhrála a já jsem si na ni takzvaně myslel. Festivalový výbor mě za odměnu posadil ke stolku s Jurijem Gagarinem a s Marií Kadrjanu. Jenže ouha, všechny ženy a dívky v SSSR do tohoto, v jejích očích poloboha, byly zamilované a já jsem byl Marií odsunut na vedlejší kolej.

Nakonec to ovšem dopadlo tak, že se dostavil Mariin přítel, který jako baletní hvězda měl někde jinde představení, a my jsme u stolku pro tři zůstali s Jurijem sami. K popíjení skvělého gruzínského koňaku jsme ještě přizvali zpěváka Bláhu. (Doufám, že v dnešní době, kdy je všechno, co je ruské, zatracováno, nebude mít z toho, co jsem napsal, problém). Jenom dodám, že samozřejmě nesouhlasím s válkou, protože válka je to nejhorší řešení. Myslím si, že není přece nutné všechno, co je ruské, zatracovat. I Jurij měl tehdy určité problémy, o kterých se mi po sklenkách koňaku rozhovořil.

Mgr. Petr Hannig

  • Rozumní
  • Předseda strany ROZUMNÍ - stop migraci a diktátu EU
  • mimo zastupitelskou funkci

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …