Hannig (Suverenita): Lepší mejdan v Kyjově nežli Majdan v Kyjevě

30.03.2014 9:01

Celou historií se táhne se železnou pravdivostí poznatek „revoluce požírá své děti“. Např. osnovatelé Velké francouzské revoluce skončili pod gilotinou zatímco si malý Korsičan připravoval císařskou korunu. Stratégové Velké říjnové socialistické revoluce vymýšleli předání moci do rukou dělníků a rolníků, zatímco si malý Gruzínec, uprchlý z kněžského semináře, připravoval pro ně provaz, kulky a gulagy a pro ony rolníky na Ukrajině hladomor.

Hannig (Suverenita): Lepší mejdan v Kyjově nežli Majdan v Kyjevě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hannig

U nás to přece jenom bylo trochu jinak. Někteří řečníci z balkonu Melantricha sice dostali zpátky své milionové majetky. Ale na ty, co cinkali klíči pod balkonem na Václaváku čekala „skvělá“ budoucnost - obavy, že přijdou o práci, o byt atd... Zatímco se střední a vyšší předpřevratové komunistické kádry, spolupracovníci Stb včetně veksláků, budovatelů mank v samoobsluhách a RaJ připravovali na svůj ráj na zemi. Tyto stránky (blog iDnes) jsou plné popisů býčích šíjí ověnčených zlatými řetězy a jejich nedotknutelnosti ve sporech s justicí, která vlivem polistopadového zákonodárství je vlastně na jejich straně. Pokud nějaká strana, kterou do té doby „pásli“ spadne jejich vlivem do propasti, už mají dávno připravené „přehodnocení své politické orientace“. Vážení, to uvidíte ve volbách do obecních zastupitelstev. V Praze už ty největší žáby na pramenech vystupují z ODS a vstupují do seskupení, které jim umožní nadále saturovat své spřízněné firmy a tudíž i svou kapsu. Už vidím ta stejná jména, spojená se vším, co zničilo ODS, třeba na kandidátkách TOPky, ANO, ČSSD či, a to nejspíš „nezávislých“ starostů.

Ale, abych se vrátil k nadpisu. Nejsem si tak zcela jist, že ztracené životy protestujících a policistů, kterým nebyla dána možnost pro svou obranu použít zbraně na Náměstí nezávislosti – Majdanu přinesou Ukrajincům lepší život. Možná, že by bylo lépe, kdyby přece jenom počkali i s tím nemožným dosavadním prezidentem, který nakonec dekret o předčasných volbách s garancí EU podepsal, na předčasné volby.

Kdoví, jak to všechno bylo. Kdo byl iniciátorem? Byla to EU, USA nebo Rusko?  Zatím z toho profituje pouze Rusko.

Připomíná mi to tak trochu „Pražské jaro“, rok 1968 a léta před tím. Pamětníci mi jistě dají za pravdu, že v druhé polovině šedesátých let už se dalo leccos. Já jsem jezdil jako mladík bez peněz stopem po západní Evropě, vzniknul Semafor se svými písničkami, které nás těší dodnes, vydávala se světová literatura a dokonce skvělý časopis Světová literatura, československá filmová vlna dobývala svět, spisovatelé měli svůj sjezd, na kterém kritizovali stranu a vládu. Na hradě a ve straně vládl krásný Tonda zámečník, který byl tehdy nějakým světovým týdeníkem označen za nejkrásnějšího prezidenta na světě. Typicky švejkovsky jakoby na oko odkýval Chruščovovi a potom Brežněvovi všechno, až na jednu věc. SSSR chtělo mít na své západní výspě atomové rakety. A to prezident Novotný nedovolil. Proto byl nejdříve ve straně nahrazen později populárním Sašou, který politicky vyrůstal v Moskvě a KGB věděla o jeho schopnostech a dokázala si představit, jaký asi bude v ČSR vývoj.

Já, který jsem tehdy nebyl v ČSM, ba předtím ani dokonce v Pionýru (to kvůli tomu, že jsem si nedokázal uvázat pionýrský šátek). Ostatně jsem ani později nikdy nevstoupil do KSČ, i když jsem tam byl lákán mnohokrát (neboť mi táta říkal – „nikam nelez, aby tě odnikud nemohli vyhodit“.) Tak tedy, já jsem na jaře 68 nebyl příliš ve škole oblíben, protože jsem nebyl nadšeným obdivovatelem změn – neboť jako kozoroh nemám změny rád a razím heslo „každá změna jenom k horšímu“.  

V srpnu dosáhl nakonec Brežněv svého a rakety v ČSR byly instalovány včetně obrovských kontingentů sovětských vojsk.

A něco podobného se stalo na Ukrajině. Podporovatelé Majdanu z EU asi skočili Rusům na špek. Ono vlastně šlo o to mít Sevastopol pod kontrolou na věky věků. A teď jsou veškeré protesty na nic. Ono je totiž třeba myslet tak trochu dopředu.

Myslím si, že by EU trocha zdravého rozumu neuškodilo. Teď bude muset finančně mohutně Ukrajinu podporovat, aby neztratila glanc.

A vracím se opět k názvu článku, kterým mě inspiroval jeden z diskutujících. Lépe je vše nechat běžet svým vlastním tempem, užívat si života, třeba na vinobraní v Kyjově, než pálit budovy a stavět barikády v Kyjevě. A propo - vystupovat z EU, jak chtějí Svobodní je také revolučním počinem, který by k ničemu dobrému nevedl. (Jak já revoluce nemám rád). Když už někde jsem, tak se musím snažit to, zlepšit to a ne to bortit. Však se do EU nyní po volbách dostanou rozumné strany z celé Evropy. Tak proč je oslabovat vystoupením a ponechávat tak moc v rukou politicko-korektních zelených a socialistických mozků, vládnoucích v Bruselu dnes.

Autor je předseda Strany zdravého rozumu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Petr Hannig

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.