Hanousek (Zelení): Investovat bychom chtěli do aktivit v rámci celoživotního vzdělávání

25.06.2020 15:38

Město Hradec Králové získalo opět titul Obec přátelská seniorům a dva miliony na stávající a nové projekty.

Hanousek (Zelení): Investovat bychom chtěli do aktivit v rámci celoživotního vzdělávání
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Martin Hanousek (SZ), jednička na kandidátce koalice SZ a Pirátů za podpory politického hnutí Změna a nezávislých osobností ze spolku Změna pro Hradec

Město Hradec Králové dlouhodobě patří mezi obce, které velmi dbají na podporu a rozvoj sociální oblasti. Nejen za tyto činnosti si Hradec opět vysloužil titul Obec přátelská seniorům, kterou každoročně vyhlašuje Ministerstvo práce a sociálních věcí. S tímto titulem je také spojen příslib dotace ve výši dvou milionů korun, které město plánuje využít na realizaci nových projektů z koncepce podpory pozitivního, aktivního a zdravého stárnutí. Mezi mini je například v rámci celoživotního vzdělávání výuka IT a keramického kurzu, realizace nového veřejného fit parku s herními prvky nebo zahradničení v klubu seniorů.

„Projekty, které chceme realizovat v rámci koncepce, mají za cíl nejen poskytnout seniorům aktivní a zdravé stáří, ale také zlepšit mezigenerační komunikaci. Částka dva miliony korun, které jsme formou dotačního příslibu obdrželi za první místo v soutěži Obec přátelská rodině a seniorům v kategorii Obec přátelská seniorům, je vůbec nejvyšší, která byla letos udělena,“ říká Martin Hanousek náměstek primátora pro oblast sociálních věcí. Soutěže se zúčastnilo celkem 82 měst v celé České republice. Přislíbené dva miliony by město chtělo věnovat na další podporu a rozvoj aktivit pro seniory. „Investovat bychom chtěli do aktivit v rámci celoživotního vzdělávání, například v oblasti IT. Připravit chceme různé kurzy jako keramický kurz, zahradničení v klubu seniorů nebo pletací kurz. Chystáme také realizaci dvou fit parků, jejichž cílem je podpora sportovních aktivit seniorů a zdravého životního stylu. Zároveň v rámci zkvalitňování mezigenerační komunikace zkusíme tyto fit parky zrealizovat tak, aby se z nich stalo místo pro setkávání lidí všech generací,“ doplňuje náměstek Hanousek.

Město Hradec Králové již několik let aktivně podporuje projekty, které podporují seniory a jejich vzdělávání a rozvíjí mezigenerační komunikaci. „Mezi dlouhodobými projekty, které se těší velké oblibě, je třeba projekt Hradecké poklady, který je postaven na oceňování mimořádně aktivních seniorů, kteří svými výkony nadále motivují další generace. Dalším je pak vzdělávání seniorů v rámci základních škol, kdy vyučujícími nejsou pedagogové, ale žáci osmých a devátých tříd,“ dodává Hanousek. Více informací o proseniorských aktivitách je možné nalézt ZDE.

Mgr. Martin Hanousek

  • SZ
  • krajinný ekolog a zastupitel města Hradec Králové
  • městský radní

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce