Hašek (ČSSD): ÚKŠ řešil především podnět na vyhlášení nouzového stavu

22.11.2021 15:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k dnešnímu jednání Ústředního krizového štábu

Hašek (ČSSD): ÚKŠ řešil především podnět na vyhlášení nouzového stavu
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Dnešní jednání ÚKŠ řešilo především otázku podnětu Ministerstva zdravotnictví na vyhlášení nouzového stavu. ÚKŠ doporučil jednat tak, jak předpokládá krizová legislativa - tedy s hejtmany a s bezpečnostními radami či krizovými štáby krajů. Pokud nezvládnou některé kraje (aktuálně dle MZDr Morava a Slezsko) situaci bez krizového stavu, je na místě nejdříve vyhlášení stavu nebezpečí hejtmanem, pokud ani tak situace není řešitelná, návrhem vládě na nouzový stav.

V této chvíli jde především o zajištění personálních zdrojů do nemocnic a sociálních zařízení, které lze realizovat z úrovně hejtmana kraje nebo celostátně. Žádná další omezení by eventuální nouzový stav podle ministra zdravotnictví nyní nepřinesl. Vojáci a hasiči posilují nemocnice a obecněji zdravotnictví či některé úkoly i bez krizového stavu.

Pokud o nouzový stav požádají kraje (dosud podle MZ šlo o aktivitu krajských koordinátorů péče), bude se tím zabývat vláda. Cíl máme všichni stejný - nesmí zkolabovat zdravotnictví, aby mohlo pomáhat nemocným a zachraňovat životy a zdraví. Takový postup podpořil na jednání ÚKŠ i předseda Asociace krajů Martin Kuba. Hlavní hygienička přednesla informaci o aktuální epidemiologické situaci i predikci možného dalšího vývoje. Standardní agendou bylo testování ve školách či mezinárodní pomoc a informace o situaci v okolních státech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích