Hašek: Nejde o stav legislativní nouze, ale stav vládní pětikoaliční nouze

22.02.2023 11:36 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k projednávání změny valorizace důchodů

Hašek: Nejde o stav legislativní nouze, ale stav vládní pětikoaliční nouze
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Když sleduji ty vládní manévry ve Sněmovně kolem trapného a zřejmě protiústavního zmrazení valorizace penzí, okořeněné nápadem ministra vnitra použít zřejmě opět protiústavně vyhlášený stav legislativní nouze i pro protlačení vládniho návrhu na zavedení korespondeční volby ze zahraničí, napadá mne jediné - tady nejde o stav legislativní nouze, ale stav vládní pětikoaliční nouze.

Ano, zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Ale ani 108 (plus potenciálně jeden nezařazený Vondrák) neznamená, že si nynější pětikoalice může dělat s naší zemí co chce. Parlamentní demokracie totiž není jen o panství “většiny”, ale stále o panství práva a právního státu. Jedním z principů je i zákaz retroaktivity (zpětné účinnosti), dále princip předvídatelnosti práva či princip legitimního očekávání. A nad tím vším má bdít Ústavní soud České republiky.

Vůbec nezávidím ani novému prezidentovi, který bude muset hned po nástupu do úřadu řešit otázku případného veta zákonů, “proválcovaných” neférově v čase omezení práv opozice díky stavu legislativní nouze. A jeho rozhodování nebude o sympatii či nesympatii k aktuální vládě či opozici. Prezident Pavel měl jako svoje ustřední motto pojem “řád”. Teď bude mít šanci ukázat, že respekt a úcta k právnímu státu, chcete-li k pravidlům a řádu, je pro něj víc než politický kalkul momentální sněmovní většiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL