Hašek: Pane vicepremiére, zachovejte se jako chlap, přestaňte kličkovat a odejděte

09.01.2024 16:43 | Komentář

Dnes kousnu do kyselého jablka. Člověk může udělat chybu, v životě i v politice. Musí být ovšem připraven za ni zaplatit. Já to před 10 lety zažil. Udělal jsem chybu. V televizním pořadu jsem během asi 25 minut opakovaně zapřel na stále stejnou 11x opakovanou otázku večeři s prezidentem v Lánech. Udělal jsem to proto, že jsem si dříve podal ruku s dalšími účastníky na to, že schůzka zůstane neveřejná.

Hašek: Pane vicepremiére, zachovejte se jako chlap, přestaňte kličkovat a odejděte
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Emeritní hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek

Samozřejmě dnes vím, že byla zbytečná chyba tajit večeři s hlavou státu. V okamžiku jsem se stal “zrádcem”, “pučistou”, zkrátka vyvrhelem a ztratil jsem roky budovaný kredit a důvěru lidí.

Omluvil jsem se za to záhy a odešel jsem z vrcholové politiky. Po 10 letech se dnes řeší šlamastika jiného řádu - šéf koaliční strany, vicepremiér a člen Bezpečnostní rady státu, mimochodem jeden z těch, kteří mne tehdy vyzývali k rezignaci, po tragické střelbě na FF UK Praha a dokonce i po mimořádné vládě a vyhlášení státního smutku se svými spolupracovníky “propařil” do půl čtvrté ráno na MPSV.

Týden mlčel, potom mlžil. Slyšeli jsme postupně několik verzí příběhu o vánočním večírku. Výmluvy měly zakrýt osobní selhání. Je samozřejmě velmi smutné, že toto vše omlouvají špičky vlády a koalice, vše je označováno za “klukovinu”, “soukromou věc” nebo se dokonce dozvídáme, že “i ministři mají své dny”. Měří se zkrátka úplně jiným metrem. Na otázku proč si odpovězme každý sám. Je mi v těchto dnech líto především všech, jejichž zármutek, bolest a žal z tragédie teď překrývají dozvuky vánoční party na MPSV a jejího trapného zatloukání.

Díky vlastní životní zkušenosti tak mám na závěr pro pana vicepremiéra Jurečku vážně míněnou radu či doporučení - zachovejte se jako chlap, přestaňte kličkovat, přijměte odpovědnost a odejděte. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

6:03 Prokšanová (KSČM): Děkujeme - nezapomínáme. Nikdy!

Kdo nás osvobodil? A komu to nemáme zapomenout? Snad nám ministryně Černochová napoví!