Hašek: Zájmem státu musí být udržení zaměstnanosti a sociálního prostředí

12.09.2013 16:06

Hejtmani pomohou s rozvojem Paktu zaměstnanosti.

Hašek: Zájmem státu musí být udržení zaměstnanosti a sociálního prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Rada Asociace krajů ČR se sešla dne 12.9.  ke svému jednání v Ústí nad Labem. Hlavním tématem společného jednání hejtmanů byla podpora zaměstnanosti a hospodářského růstu regionů.

Ústecký kraj je spolu s krajem Moravskoslezským nejvíc postižený hospodářskou krizí a oba kraje spojuje hospodářská stagnace průmyslu a a také hrozící úbytek pracovních míst.

Aktivní působení všemi dostupnými prostředky na zmírňování dopadů hospodářské krize a současné vytváření podmínek a mechanismů, které umožní další rozvoj obou dominantně postižených krajů musí zohledňovat a využívat potenciálu jednotlivých regionů a respektovat jejich specifické potřeby.

Moravskoslezský kraj prezentoval na jednání aktivitu pod názvem Pakt zaměstnanosti. Hlavní myšlenkou projektu je koordinace a strategie jednotlivých aktivit a respektování faktu, že zaměstnanost je prioritní téma pro aktivní populaci. Pakt zaměstnanosti není  novinkou, v zemích OECD je zcela běžným projektem.

Moravskoslezský kraj se inspiroval rakouským modelem. Pakt zaměstnanosti  je strategické partnerství desítek podnikatelských subjektů, škol a dalších institucí v Moravskoslezském kraji.

Michal Hašek, předseda AKČR k prezentaci projektu řekl: „Strategickým zájmem státu musí být udržení zaměstnanosti a sociálního prostředí. Na severní Moravě bude muset zasáhnout vláda, to je evidentní ale zároveň musíme od firem a společností vyžadovat jejich míru společenské odpovědnosti za region ve kterém podnikají. Pakt zaměstnanosti hejtmani nejen podpoří, ale zároveň uděláme vše proto, aby byl realizovatelný a přinesl jasné, měřitelné a pochopitelně pozitivní výsledky.“

Dalším bodem jednání hejtmanů byla budoucnost čerpání fondů EU v letech 2014 - 2020 . Potřeba zvýšené spolupráce s dotčenými ministerstvy, potřeba jasných pravidel a kontrol je -  téma, se kterým se hejtmani budou obracet na vládu ČR a budou prosazovat jasná a nezpochybnitelná pravidla, která budou bránit opakování situace známé z minulosti. Rada AKČR  v souladu  s tím ustanovila odbornou pracovní skupinu – Vyjednávací a expertní tým Asociace krajů pro nové programovací období 2014 – 2020, jako komunikační platformu AKČR s cílem vyjednat vhodné a efektivní role krajů v budoucím programovém období EU. Efektivní čerpání evropských prostředků je společným cílem Vlády ČR i krajů a to by měl být  v budoucnosti neměnný zájem, bez ohledu na to jaká politická reprezentace právě sedí ve Strakově akademii.

„Bohužel, minulá vláda udělala řadu negativních kroků směrem ke krajům a k Regionálním operačním programům. V současné době, ačkoliv vláda v demisi premiéra Jiřího Rusnoka dělá spolu s hejtmany mnoho kroků nápravě, není možné v období dvou měsíců celou situaci kolem ROP napravit a zůstává tak důležitý úkol pro budoucí vládu vzešlou z voleb do Poslanecké sněmovny ČR“, uvádí k tématu předseda rady AKČR  Michal Hašek a dodává: “Premiér Jiří Rusnok a celá vláda s kraji korektně spolupracuje. Hejtmani k této problematice přistupují realisticky a bez přemrštěných požadavků. Cílem je náprava současného stavu a to bez ohledu na politické zabarvení jak vlády, tak vedení krajů“.

Rada AKČR  bude pokračovat dnes odpoledne ve svém jednání a mimo jiné přivítá ministry současné vlády Zdeňka Žáka (ministr dopravy) a Miroslava Tomana (ministr zemědělství) . Tématem bude především dostavba dálnice D 11, resp. podpora regionálních potravin a zemědělské produkce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Asociace krajů ČR

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…