Havlíček (ANO): Dnes otočili a drze tvrdí, že jsme dávali moc

28.04.2023 13:09 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke kompenzacím pro podnikateele během pandemie koronaviru

Havlíček (ANO): Dnes otočili a drze tvrdí, že jsme dávali moc
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý vicepremiér, místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

Vzpomínáte, jak nás opozice v době covidové tlačila k vyšší podpoře podnikatelů? Dávali jsme okolo 50 % z jejich nákladů, naši oponenti požadovali více. Chápal jsem to, ale více jsme dát nemohli. Dnes otočili a drze tvrdí, že jsme dávali moc. V dobrém rozhovoru v Prostoru X s Čestmírem Strakatým jsme se nemohli shodnout na tom, jestli opozice v době pandemie vyzývala k PLOŠNÝM podporám VŠEM postiženým podnikatelům i v roce 2021. Tvrdil jsem, že to nebylo jen v roce 2020, ale že to striktně požadovali i ve druhém roce pandemie. A slíbil jsem důkazy. Zde jsou:

18/3/21. Koalice SPOLU věří v jednoduchou, cílenou a rychlou pomoc VŠEM podnikatelům a živnostníkům. Díky odškodňovacímu zákonu by stát kompenzoval 100 % fixních nákladů podnikatelům, kteří museli kvůli vládním nařízením zastavit činnost a 50 % těm, kteří museli kvůli opatřením činnost omezit.

31/3/21 Piráti a STAN žádají zvýšení kompenzací a úpravu podmínek, aby na pomoc dosáhly VŠECHNY zasažené firmy. Návrhy podpořila i speciální sněmovní komise.

30/3/21 Pirát Mikuláš Ferjenčík vyzval Havlíčka, aby podmínky pomoci ještě vláda vylepšila. Aby na kompenzaci měly nárok už ti, jimž se propadly tržby minimálně o 40 procent, a aby měli nárok buď na 800 korun na zaměstnance za každý den, nebo na 70 procent fixních nákladů. Získal pro to i podporu většiny členů komise složené za zástupců všech stran.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28101 lidí

"Vyplacená přímá pomoc je malá, mohla být větší, měla být větší,“ reagoval šéf sněmovní komise a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura (30/3/21).

A ještě něco z prosince 2020:

15/12/20 Markéta Pekarová Adamová chce zákonnou jistotu VŠEM provozovatelům služeb, podnikatelům a živnostníkům, že ve chvíli, kdy bude jejich služba omezena, nebo úplně zakázána jejich činnost z důvodu koronaviru, tak budou také hned patřičně odškodněni, a to formou úhrady jejich fixních nákladů.

15/12/20, V. Rakušan (STAN): Podnikatelé neustále poslouchají věty o tom, že si v příznivých dobách měli udělat polštáře, aby zvládli krizové situace. Toto je falešná argumentace, doba pokročila, i podnikatelé s rezervami jsou v existenčních problémech. […] Chceme po vládě, aby uhradila 100 % nákladů podnikatelům a firmám, aby uhradila minimálně 75 % ušlého zisku u malých a středních firem, u velkých firem potom 70 % ušlého zisku ze stejného období loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

23:07 Fiala (SPD): Už i mainstreamová média vyvracejí tvrzení Rakušana o „české výjimce

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.