Havlíček (ANO): Návrat o deset let zpět

18.01.2022 12:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k neurčitým údajům v programovém prohlášení vlády

Havlíček (ANO): Návrat o deset let zpět
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Karel Havlíček (ANO)

Náš závazek z r. 2017 k financování vědy, zahrnutý v Inovační strategii 2030: "Posílit financování výzkumu a vývoje (měřeno jako % HDP) do r. 2020 na 2,0 %, do r. 2025 na 2,5 % a do r. 2030 na 3,0 %."

Původní návrh vládního programového prohlášení nové vlády k financování vědy vypadal nadějně: "Zajistíme celkové výdaje na výzkum, vývoj a inovace ve výši 2 % HDP a do roku 2025 je zvýšíme na 2,5 % HDP."

Konečná verze vládního programového prohlášení nové vlády k financování vědy: "Zvýšíme celkové výdaje na výzkum, vývoj a inovace."

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

V aktuálním vládním prohlášení k vědě "vypadla" klíčová zmínka o konkrétním podílu výdajů na vědu vůči HDP. Vláda navíc abdikuje na řízení výzkumu podle mezinárodních kritérií, které jsme po dohodě se zástupci vědy, univerzit a podnikání zpracovali v Inovační strategii 2030, která měla velmi dobrý ohlas v zahraničí - najdete ji ZDE.

Místo toho obsahuje řadu obecných cílů, bez náznaku JAK se docílí: "Odstraníme fragmentaci systému financování a sjednotíme pravidla národních dotačních programů, stabilizujeme institucionální podporu a zacílíme a zefektivníme účelovou podporu."

Řízení výzkumu tak bude opět podle požadavků zájmových skupin, nikoliv podle dlouhodobé vize a měřitelných cílů. K tomu nově úřad ministryně pro vědu, výzkum a inovace a úředníci navíc. Návrat o 10 let zpět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.