Havlíček (ANO): Rozdělíme média na ta uvědomělá a na ta méně uvědomělá?

07.02.2023 19:02

Projev na 52. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. února 2023 ke snižování daní.

Havlíček (ANO): Rozdělíme média na ta uvědomělá a na ta méně uvědomělá?
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Havlíček v Chrudimi

Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já mám dva body dnes a první se nazývá Cenzura médií. A dovolím si nastínit podstatu tohoto bodu, protože považujeme za nezbytné, abychom o tom diskutovali.

Jak všichni víme, tato vláda instaluje jednoho vládního zmocněnce za druhým. Zbavuje se tím odpovědnosti nebo nemá kompetenci, neumím přesně odpovědět, ale je to pochopitelně na rozhodnutí této vlády. V každém případě jsem toho názoru, že si poté musí ručit za práci svých vládních zmocněnců.

Jedním z nich je vládní zmocněnec pro média a dezinformace. Tento vládní zmocněnec, který funguje už takřka rok pod Úřadem vlády, se zviditelnil zejména na konci minulého roku. Abychom si rozuměli, my chápeme to, že je třeba bojovat s dezinformacemi. Naše vláda řešila podobný problém. Nikdy v historii nebylo tolik dezinformací jako v době covidové. Nikdy jsme si nedovolili ale sortýrovat média a ukazovat - vy ano, a vy nikoliv.

Vládní zmocněnec přišel s akčním plánem a tento akční plán vzbudil obrovské emoce. Oprávněné emoce. Co vlastně říká? Rozdělíme média na ta uvědomělá a na ta méně uvědomělá. Rozumějme, na ta, která šíří, či nešíří dezinformace. Kdo a jakým způsobem to bude specifikovat, toť velký otazník. Protože to, co se nám dneska zdá jako dezinformace, je otázkou, jestli třeba bude za dva nebo za tři roky.

Co je ještě horší, je to, že ta uvědomělá média budou dostávat dotace. Já tvrdím, dochází k uplácení těchto médií. 100 milionů ročně je v tom tzv. akčním plánu. A ta neuvědomělá média, ta, která šíří dezinformace, tak ty potrestáme a potrestáme je rovnou tím, že změníme zákon a postavíme je před soud. A neziskovky, které budou šířit osvětu a vychovávat k tomu, abychom psali uvědoměle, tak těm dáme 50 milionů korun ročně. Naprosto absurdní, šílené, staví se proti tomu i celá řada novinářů a troufám si tvrdit, že i otrlým mediálním harcovníkům spadla brada.

Dobře, vládní zmocněnec udělá chybu, ale je třeba, aby se k tomu vláda postavila, aby tedy jasně řekla, že buď si stojí za tím akčním plánem, anebo si za ním nestojí. Pokud řekne, že za ním stojí, potom logicky bude podrobena drtivé kritice a nebude se moci vymlouvat na vládního zmocněnce - a tady možná hledejme ten důvod, proč si ho vůbec takto zvolila. A nebo si za ním nestojí, což by bylo správné, shodí to ze stolu, ale poté předpokládáme, že tento vládní zmocněnec skončí, protože je neslýchané, aby se něco takového skutečně vážně skloňovalo. Takže vyzýváme vládu, aby se jasně vyjádřila k tomu, jestli si stojí za tímto akčním plánem, či nikoliv. A já věřím, že zde dnes budou aktéři vlády, ministři, kteří se k tomu jasně vyjádří.

Druhý bod, který navrhuji, je nazván Demotivace učitelů. Můžeme se stokrát bavit o tom, kdo měl lepší koncepci v oblasti školství, jestli náš ministr Plaga nebo vaši ministři, ať už to byl pan ministr Gazdík nebo pan ministr Balaš, jsem toho názoru, že tato vláda nepřevedla v oblasti školství na rozdíl od pana ministra Plagy vůbec nic. Ale můžete mi oponovat a můžete tvrdit, co všechno jste předložili.

Co ale není možné nijak logicky vysvětlit, je to, co se vám jakožto pětikoalici podařilo s příjmy a mzdami učitelů. Velmi dobře jsme si uvědomovali v době, když přišla naše vláda v roce 2017, že jsou mzdy v této oblasti silně podhodnoceny. Snažili jsme se je srovnat a nikdo nám nemůže odepřít to, že jsme zásadním způsobem zvedli příjmy učitelů na všech úrovních. Za chvíli zde řeknu konkrétní příklady. Máme poslední analýzu starou několik dní, kterou předložila Rada vysokých škol, která se na to dívá z úhlu pohledu mediánu, z úhlu pohledu průměrných mezd, z úhlu pohledu tarifu. A když se podíváme na ten statisticky nejvíce spravedlivý parametr o měsíčních příjmech učitelů, čili tzv. medián, tak prosím dobře poslouchejme:

Učitel střední školy anebo druhého stupně základní školy v roce 2017 měl příjem 31 750, v roce 2021, když končila naše vláda, to bylo 49 250. A v roce 2022 klesl tento příjem na 47 250. Mateřská škola učitel 26 450 v roce 2017, v roce 2021 39 300 a v roce 2022 36 850 - opět pokles. A ještě se podíváme na vysoké školy. Nejtypičtější profese odborný asistent 36 900 v roce 2017, v roce 2021 45 900 a v roce 2022 - dobře poslouchejme - 43 400. U všech profesí učitelů, jak z úhlu pohledu mediánu, tak z úhlu pohledu průměrné mzdy, došlo k poklesu jejich příjmů. Teď si k tomu připočtěme to, že máme inflaci, a když si to přetočíme na reálnou mzdu, tak zjistíme, že poklesly mezi 20 až 25 procenty. A možná mi řeknete - ale jsme v mimořádné době, musíme se všichni uskromnit - jak řekl správně - nebo nesprávně? - dneska se k tomu moc nemají, pan premiér Fiala a někteří ministři - jsme ve válce. V každém případě jsme v energetické krizi, já tomu rozumím, ale nevím, jak vysvětlíme učitelům, že ve stejné době, kdy jim klesá mzda tímto způsobem, kdy jsou demotivováni, tak si pětikoalice protlačí to, že rostou mzdy poslanců, ministrů a ústavních činitelů, a to v průměru o 13 procent. (Ministr Jurečka: 12.) 12 procent, omlouvám se.

Myslím si, že by bylo férové, aby se toto vysvětlilo, aby se řeklo, proč se nepracovalo se mzdami učitelů jinak. Nebo jestli se domníváme to, že učitelé si nezaslouží ty příjmy, které měli, tak to, prosím, natvrdo a jasně řekněme. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…