Havlová (VV): Dost bylo koňských lasagní. Pokuta podle obratu a mají utrum

09.05.2014 5:28

Zákon o potravinách řeší několik velmi důležitých zásad týkajících se kvality potravin, které se dostávají k zákazníkovi. Má dojít ke změně pokut za prohřešky prodejců potravin.

Havlová (VV): Dost bylo koňských lasagní. Pokuta podle obratu a mají utrum
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Dnes je u nás bohužel na denním pořádku prodej zkažených, špatně skladovaných, nedostatečně označených nebo prošlých potravin. A asi máte všichni na paměti poslední skandál, kdy řetězec dal opět na pulty lasagne s koninou a zákazníky ukonejšil, že došlo k personálním změnám v konkrétní prodejně. Tento med nám mažou prodejci kolem huby pořád dokola, protože nejsou dostatečně a spravedlivě pokutovány.
 
 Pokuty za tyto prohřešky jsou nyní stanovovány podle špatného principu. V podstatě je pro každý prohřešek stanovená maximální částka pokuty, kterou může kontrolor udělit. Ten strop pokuty je přitom pro každého prodejce stejný - ať je to malý soukromník nebo nadnárodní řetězec. Ať je to jeden malý krámek nebo síť stovky prodejen. Vždy stejná hranice - ať už v řádu tisíců nebo milionů.

Například za špatné značení potravin hrozí malému i velkému ta samá pokuta ve výši 1 milionu korun. Pro malého prodejce může být pokuta likvidační, zato ten velký to ani nepozná. Přihlíží se sice k velikosti podniku, ale už princip vypočtu pokuty je dnes nastaven tak, že malého vždycky bolí víc. Největší souhrnnou pokutu v roce 2013 dostal řetězec Tesco a to ve výši 8,3 milionu Kč. Pro společnost s ročním obratem v řádu miliard korun jen v České republice je tato částka zcela zanedbatelná.
 
 Poslankyně Věcí veřejných Olga Havlová říká ke svému pozměňovacímu návrhu: "Cílem je, aby pokuty byly spravedlivé, tedy aby každého bolely stejně. Zavedeme princip, že například za špatné značení potravin může být pokuta do 0,002 % ročního celosvětového obratu. Pro velkého to může znamenat stop v řádu desítek milionů, pro malého v řádu desítek tisíc. Bude to bič na prodejce, který bude na každého stejně dlouhý. To co si ale od toho hlavně slibuji, jsou kvalitnější a bezpečnější potraviny v českých obchodech."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

23:08 Helebrant (ANO): Jsem jednoznačně proti a tento návrh nepodpořím

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě