Havlová (VV): Vysvoboďme učitele z toboganu. Za 6 let jim klesla mzda o 4,4 %

17.12.2013 7:37

V rámci projednávání státního rozpočtu se bohužel očividně zapomíná na učitele. Mzdy kantorů i přes zvýšení o 2 % pro příští rok, jak navrhuje ministr financí Jan Fischer, dlouhodobě klesají, což je u tak důležitého oboru, který ovlivňuje budoucí konkurenceschopnost České republiky opravdu na pováženou.

Havlová (VV): Vysvoboďme učitele z toboganu. Za 6 let jim klesla mzda o 4,4 %
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Průměrný plat pedagogických pracovníků v roce 2008 činil 23 777 Kč, v roce 2009 došlo k růstu na 25 053 Kč. V roce 2010 došlo k poklesu na hranici 24 000, a po mírném růstu v následujících dvou letech až na sumu 25 833 Kč došlo v roce 2013 opět k poklesu mzdy kantorů na průměrných 24 970 Kč.

Stručně řečeno, mzdy pedagogů jsou jako na tobogánu a za posledních šest let reálně klesly o 4.4%! Slíbené dorovnávání během posledních let nebylo schopné pokrýt ani inflaci. Buďme rádi, že nejvyšší motivací našich vysokoškolsky vzdělaných pedagogů je vzdělávat budoucí generace občanů a ne touha po odpovídajícím ohodnocení. Jinak bychom totiž museli učitele dovážet.

Případná další intervence České národní banky může způsobit zvýšení inflace a další pokles reálné mzdy.

Platy učitelů považuji za aktuální prioritu. Je to dlouhodobá investice do vzdělání a budoucnosti našich dětí. Pokud ji nezanedbáme, máme naději, že nová generace bude mít schopnost jednou splatit všechny dluhy, které ji bohužel odkážeme. Situace je taková, že vláda raději vyplatí horentní odměny ve výši 180 miliónů úředníkům…

Nejnovější šetření kvality vzdělávání ve světě tzv. PISA 2012 prokázalo, že kvalita našeho školství stagnuje, v lepším případě nesměle roste. Naproti tomu asijský vzdělávací systém roste výrazně. Rostoucí trend hlásí kupříkladu i naši sousedé Poláci zatímco naše školství nenabízí dlouhodobou koncepci kvalitního vývoje a navíc neumí dodržet vlastní sliby vůči pedagogům, tedy těm, kteří jsou klíčovým prvkem vzdělávacího procesu.

Prosím nedopusťme, aby se na pedagozích dělo bezpráví jenom proto, že peníze investované do školství dosáhnou svého efektu až po letech. Musíme tento trend zvrátit a zajistit pro naše budoucí generace kvalitní školský systém. Systém, který se už nepoměřuje s tradičními evropskými soupeři, systém který bude muset obstát v konkurenci asijských zemí, které vědí, že vzdělání je klíčem k budoucnosti.

Chceme přidat 2,43 miliardy Kč na platy učitelů, což činí 1000 Kč na jednoho učitele. Tuto částku chceme pokrýt z obsluhy státního dluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…