Havrda (Svobodní): Chovejme se slušně, rozumně, ale braňme naši svobodu

12.01.2021 6:37

Projev MUDr. Miroslava Havrdy, který byl přednesen na Staroměstském náměstí 10. 1. 2021 na akci Otevřeme Česko.

Havrda (Svobodní): Chovejme se slušně, rozumně, ale braňme naši svobodu
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Dámy a pánové,

Aktuálně je 160 000 nemocných a 7 000 lidí leží v nemocnicích, přes 1000 lidí leží na JIP-kách. A bude hůře.

Covid 19 prodělalo cca 55 000 zdravotníků, což je každý čtvrtý.

Aktuálně je nemocných 7 800 zdravotníků – 1 400 lékařů a 3 500 sester.

Více jak  800 000 lidí prodělalo v České republice  oficiálně Covid.

Minimálně 1 500 000 lidí se s ním setkalo, léčili se doma nebo o tom nevěděli.

Máme největší počet nakažených na obyvatele, ale relativně malý počet mrtvých.

Proč?

I přes mnohaletou personální devastaci českého zdravotnictví, a současné vládě navzdory, předvádí zdravotníci v českých nemocnicích neuvěřitelné výkony. Děkujeme našim zdravotníkům, moc děkujeme.

A co současná vláda?

Již před nástupem čínské chřipky v českých nemocnicích chyběly tisíce zdravotních sester a stovky lékařů. Pro jejich nedostatek se zavírala celá oddělení, dlouhodobě se malovalo a zdravotníci byli a nyní jsou o to více nuceni porušovat zákoník práce. Lékaři sloužili nepřetržitě i 4 dny v kuse a sestry pracovaly v mnohem nižších stavech, než ukládá zákon a vše se důkladně zametalo pod koberec.

Virus tento kritický nedostatek zdravotního personálu jenom demaskoval.

Nejprve nebyly ochranné pomůcky, potom dostali zdravotníci slíbené odměny za první vlnu pandemie až po půl roce – v listopadu.

V současné době nemohou personálně devastované nemocnice dělat všechno…

Nemohou léčit, starat se o covidové pacienty, a současně testovat a ještě očkovat.

Asi někomu ve vládě unikl fakt, že sice máme budovy, máme tam lůžka, máme i přístroje, ale nemáme na zvládnutí této zátěže lidi!

Chybějí zejména kvalifikované zdravotní sestry. Hřebíčkem do rakve je potom zavření škol, kdy je mnoho sester doma se svými malými školáky.

Nastala poměrně trapná situace, kdy se za mnoho desítek milionů vybudovaly pro covidové pacienty 2 polní nemocnice – v Praze v Letňanech a v Brně na výstavišti a ty zejí prázdnotou – neboť nejsou lidi na ošetřování pacientů.

Tento stav, který je způsobený manažérským selháním a politickým diletantismem nejen této vlády, ale i minulých vlád v čele s ministry zdravotnictví, nyní o to více poškozuje nešťastné hospodské, majitelé penzionů, umělce, drobné živnostníky a další, kteří jsou zcela nekompetentně a chaoticky diskriminováni a mnohdy i finančně likvidováni.

Byli nuceně nasazeni medici, studenti zdravotních škol, kteří místo studia mnohdy za 100 Kč na hodinu pomáhali zdravotnickému personálu v nemocnicích. Nikdo se jich neptal, že mají v jiném městě zaplacené koleje nebo ubytování v soukromí. Pod hrozbou pokuty  10 000 Kč měli do 2 dnů nastoupit do přidělené nemocnice. Tito lidé nyní mají z obdržené odměny vracet třetinu částky státu – mají zaplatit sociální a zdravotní pojištění a daň.

To je zcela nehorázné!

Dámy a pánové.

Držme palce všem postiženým lidem, co nyní bojují o život v nemocnicích a dále podporujme všechny ekonomicky likvidované občany.

Lidé, nechovejme se jako ovce, nenechme stát rozhodovat o našich životech!

Chovejme se slušně, rozumně, ale braňme naši svobodu!

Nejhorší smrt je smrt z vyděšení!

Děkuji.

MUDr. Miroslav Havrda
člen Republikového výboru a garant pro zdravotnictví Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce