Havrda (Svobodní): Povinná robota pro soukromé gynekology?

28.01.2019 10:45

Mladé, nově atestované gynekology čekají asi důležité změny. Pokud budou chtít pracovat v privátu a mít smlouvu se zdravotními pojišťovnami, budou prý muset povinně odsloužit v nemocnici 2 služby měsíčně!

Havrda (Svobodní): Povinná robota pro soukromé gynekology?
Foto: Svobodní
Popisek: Svobodní, logo.

Prý aby vrátili nemocnici, kde mimochodem pracovali 5 let téměř jako nevolníci za 25000 Kč měsíčně, něco z toho, co do nich nemocnice investovaly! Také prý proto, aby mohli operovat a po předchozím vydírání nemocnicí, kdy museli mnohdy sloužit 5-6 služeb měsíčně (aby je vůbec na tu atestaci pustili), aby nevyšli ze cviku. Že ambulantní gynekolog neoperuje, asi není příliš důležité. Ve společném memorandu se dohodli MZd, zdravotní pojišťovny a odborná gynekologická společnost. Podle vyjádření ČLK je tato dohoda neférová, protože skupina starších lékařů, která ovládá odbornou společnost, se dohodla bez vědomí a bez souhlasu mladších lékařů na jejich povinné robotě. Je veřejně známo, že mnoho vedoucích lékařů v nemocnicích (dokonce i ve fakultních), má kromě vedoucí funkce v nemocnici i souběh soukromé praxe. Proč by si tedy nezajistili za sebe v nemocnici a dokonce i za menší finance zástup?

V Hradci Králové máme málo řidičů autobusů a paralelně zde existuje celá řada soukromých dopravních firem. Napadlo by někoho na Ministerstvu dopravy nařídit těmto firmám, aby jejich řidiči museli dvě noční směny v týdnu pracovat pro město? A když ne, tak nebudou moci používat městské komunikace? Takoví řidiči se jistě budou skvěle chovat k pasažérům, budou jezdit na čas a vůbec budou mít skvělý pocit z dobře vykonané práce. A zvlášť, když se po noční v MHD nepůjdou vyspat.

Nikdo asi nebude bránit žádnému z mladých gynekologů, kteří si chtějí udržet operační cvik, aby dobrovolně ve svém volnu sloužili v nemocnici, kterou si vyberou. Oni totiž ani nemusí sloužit v Česku, ale např. přes hranici v Německu, kde dostanou čtyřnásobnou odměnu za stejnou práci jako u nás. Když jsem před zhruba 20 lety zakládal Svaz soukromých lékařů a podnikatelů ve zdravotnictví, „řešili“ jsme až u Ústavního soudu v Brně problematiku „roboty soukromých lékařů“. Ústavní soud tehdy rozhodl v náš prospěch. Pokud žijeme v právním státě, potom nemám obavu o výsledek – měl by být podobný – soukromý lékař nesmí být nikým nucen robotovat. Pokud však bude mladý soukromý gynekolog vydírán státem, že když nebude sloužit v nemocnici, tak nedostane smlouvu se zdravotní pojišťovnou, není nic jednoduššího, než pár dní pracovat bez smlouvy. Pro vydání licence na provozování nestátního zdravotnického zařízení (gynekologické ordinace), totiž žádnou smlouvu se zdravotní pojišťovnou nepotřebuje. Každá pacientka si zde uhradí podle ceníku objednané služby a dostane daňový doklad. A pokud ve svém regionu nebude mít dostupného gynekologa, může si jít na svoji zdravotní pojišťovnu nechat proplatit částku, kterou si předplatila formou zdravotní daně, která je jaksi nedopatřením nazývána zdravotním pojištěním. A tyto peníze dostat musí!

Věřím tomu, že pokud bude mladý privátní gynekolog pracovat svědomitě a kvalitně, bude se dobře chovat ke svým klientkám, tak mu zoufalé ženy, který jsou hrubě nespokojeny se současným stavem poskytování gynekologické péče, budou samy dávat peníze za kvalitní a rychlou službu. Určitě nezbankrotuje. Pokud dokáže, že nepotřebuje smlouvu se zdravotními pojišťovnami, tak mu ji velmi rychle začnou nabízet zdravotní pojišťovny samy a on si bude moci vybírat. Nepochybně i obec přispěje takovému mladému odborníkovi na provoz jeho ordinace. Poskytne např. byt, prostory pro provoz ordinace, dotaci na přístroje nebo pozemek na stavu domu.

Podobnou cestu nám již ukázali stomatologové, fyzioterapeuti a nyní zákonitě přijdou na řadu specialisté a praktičtí lékaři.

MUDr. Miroslav Havrda,
předseda Svobodných Královéhradeckého kraje a garant pro zdravotnictví Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…