Hejtman Běhounek: Realita státní podpory venkova

09.08.2015 12:58

V závěru minulého týdne hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek navštívil tři obce na Žďársku: Velkou Losenici, Hamry nad Sázavou a Nížkov. Pohled samospráv na podporu venkova ze strany státu není nijak příznivý. Přesto jednotliví starostové v rámci svých omezených obecních rozpočtů dokáží obce rozvíjet.

Hejtman Běhounek: Realita státní podpory venkova
Foto: Redakce
Popisek: Jiří Běhounek (ČSSD)

„Opět jsem se mohl přesvědčit o reálných dopadech státní podpory venkova. Po všech těch reorganizacích finančních, katastrálních, stavebních úřadů, či poboček České pošty se všechny veřejné služby přesouvají z venkova do velkých měst. Starostové se přesto snaží udržet v obcích mladé rodiny budováním nových parcelních míst. To jim ale od letošního dubna významně prodražuje nenápadná novela zákona o ochraně zemědělského půdního fondu. Samozřejmě ochrana půdy před budováním rozhlehlých solárních elektráren či nákupních center je na místě, ale např. v Hamrech nad Sázavou, díky novele zákona rozšíření místní komunikace v okrajové části obce bude o téměř 400 tisíc korun dražší,“ neskrýval údiv nad přístupem státu hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Velká Losenice získala cenu hejtmana v soutěži Stavba Vysočiny. Za přispění evropských peněz se zde zdařile podařilo zrekonstruovat víceúčelovou budovu v centru obce ze sedmdesátých let. Vznikl moderní komplex, ve kterém jsou ordinace tří lékařů, knihovna, víceúčelový sál, sídlo obecního úřadu i 8 startovací bytů. I v Hamrech nad Sázavou se podařilo zrealizovat za přispění Regionálního operačního programu Jihovýchod několik investičních akcí. V roce 2014 šlo například o vybudování náměstíčka, které je nyní příjemnou odpočinkovou zónou nejen pro obyvatele obce. V Nížkově si hejtman prohlédl unikátní kostnici, ve které se z dob tereziánských válek nachází kosterní pozůstatky až osmi tisíc osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…