Hejtman Bubeníček: Horníci na Mostecku by měli mít stejná práva a možnosti jako propuštění z OKD

28.07.2016 5:32

Vláda na svém zasedání ve středu 27. července odložila schválení příspěvku horníkům ke zmírnění sociálních dopadů souvisejících s útlumem těžby hnědého uhlí na Mostecku. Rada a Zastupitelstvo Ústeckého kraje spolu s regionálními partnery požadují pro propuštěné zaměstnance společnosti Severní energetická 7 000, respektive 8 000 korun měsíčně. Odložení rozhodnutí až na měsíc srpen považuje vedení Ústeckého kraje za další velmi nevstřícný krok směrem k našemu regionu, kde o ukončení těžby na rozdíl od konce těžby na Ostravsku, rozhodla ryze vláda. Finanční podpora se má týkat nejen horníků, ale i propuštěných pracovníků v dalších profesích.

Hejtman Bubeníček: Horníci na Mostecku by měli mít stejná práva a možnosti jako propuštění z OKD
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

„Znovu apelujeme na vládu, aby své rozhodnutí dále neodkládala. Právě ukončení těžby vláda odkládala několik let, nyní se navíc ke svému rozhodnutí nedokáže i přes sliby postavit. Horníci na Mostecku by měli mít stejná práva a možnosti jako propuštění horníci OKD. U nás prosperující společnost musela ukončit tězbu nedobrovolně a stovky zaměstnanců poslat na úřad práce. Věřím, že vláda brzy rozhodne a o horníky se postará,“ uvedl po středečním jednání vlády hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Příspěvek by měl být vyplácen po omezenou dobu, a to v rozmezí tří měsíců až maximálně pěti let, vždy podle odpracované doby a věku pracovníka.

Již v květnu schválila vláda příspěvek pro zaměstnance propouštěné z OKD, mostečtí horníci z původního návrhu vypadli kvůli nesouhlasu ministra financí. Za nespravedlivé to mají jak krajští politici, tak horníci. Premiér Buhuslav Sobotka při své červnové i červencové návštěvě Ústeckého kraje zopakoval, že doufá, že se koalice na rozšíření kompenzací shodne. V těchto dnech má o tom vláda jednat. Na předsedu vlády s žádostí o revizi nařízení vlády o kompenzacích pro propoštěné horníky se dopisem koncem května obrátil hejtman Oldřich Bubeníček a krajská tripartita. Na základě usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje ze dne 27. června se hejtman opětovně obrátil na premiéra s naléhavou žádostí o revizi usnesení vlády ze dne 11. větna 2016, kterým schválila příspěvky horníkům ke zmírnění sociálních dopadů souvisjících s restrukturalizací a útlumem těžby černého uhlí na Karvinsku.

Hejtman píše premiérovi

„Vážený pane předsedo vlády, věřím, že revize výše uvedeného nařízení vlády odstraní výrazné disproporce v oblasti podpory zaměstnanců, jejichž pracovní místa jsou či budou rušena v důsledku útlumu těžby uhlí, a to jak v Moravskoslezském, tak i Ústeckém kraji, kde rovněž rozhodnutím vlády došlo k útlumu těžby společnosti Severní energetická, a.s. Jsem přesvědčen o tom, že horníci v Ústeckém kraji, který je po dlouhá léta energetickým srdcem republiky, si zaslouží stejný přístup a pozornost jako jejich kolegové na severní Moravě. Na základě našich dosavadních osobních jednání věřím, že vláda v tomto případě své stanovisko přehodnotí a příslušné usnesení rozšíří i na severočeskou hnědouhelnou pánev,“ uvedl hejtman v dopise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…