Hejtman Bubeníček: Ústecký kraj se zapsal do povědomí jako kraj vinařský, ne jen průmyslový

24.04.2017 8:36

V sobotu 22. dubna skončil 15. ročník prestižní prodejní a soutěžní výstavy vín Vinařské Litoměřice. Šampionem výstavy se poprvé stalo víno z Čech.

Hejtman Bubeníček: Ústecký kraj se zapsal do povědomí jako kraj vinařský, ne jen průmyslový
Foto: Redakce
Popisek: hejtman Bubeníček (KSČM)

Výstava se konala pod záštitou prezidenta ČR Miloše Zemana a hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka. Generálním partnerem vinařské přehlídky byl Ústecký kraj, který výstavu zařadil do programu Rodinné stříbro, v rámci něhož jsou podporovány nejvýznamnější a nejprestižnější kulturní, společenské a sportovní akce regionu.

„Ústecký kraj se díky výstavě Vinařské Litoměřice zapsal do povědomí veřejnosti jako kraj vinařský, tedy nejen průmyslový. Vinaři z Čech, Moravy a ze zahraničí se již popatnácté sjíždějí právě Litoměřic, do oblasti známé jako zahrada Čech. Z malé začínající výstavy v roce 2003 se stala velká mezinárodní přehlídka vinařství a i pro moravské pěstitele vín je uznávanou soutěží,“ řekl před vyhlašováním oceněných vín hejtman Oldřich Bubeníček.

Nejen poháry nejlepším vinařům, ale i zlaté a stříbrné medaile spolu s ním předával náměstek hejtmana Stanislav Rybák a krajská radní Jitka Sachetová. Ceny společně s dalšími osobnostmi předával ředitel soutěže a předseda Cechu českých vinařů Jiří Čábelka a organizátor výstavy Pavel Kacerovský. K nim se také připojil starosta Litoměřic Ladislav Chlupáč, starostka města Žatec a senátorka Zdeňka Hamousová, senátor Jaroslav Doubrava, starosta města Roudnice nad Labem Vladimír Urban, čestný prezident Agrární komory ČR a senátor Jan Veleba, prorektor Univerzity Karlovy Jan Royt, rektor Univerzity J. E. Purkyně Martin Balej, děkan 1. Lékařské fakulty UK Aleksi Šedo, předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal, a další významné osobnosti.

Do soutěže bylo přihlášeno celkem 820 soutěžních vzorků, soutěžila vína z šesti států, kromě České republiky také vína ze Slovenska, Německa, Itálie, Portugalska a Bosny a Hercegoviny. V soutěži bylo uděleno 19 velkých zlatých medailí, 170 zlatých medailí a 68 stříbrných medailí. Šampionem výstavy je Rulandské šedé, pozdní sběr, ročník 2015 z vinařství České zemědělské univerzity v Praze a získalo cenu prezidenta ČR Miloše Zemana – Prezidentský pohár. Bylo uděleno i dalších 12 hlavních ocenění. Slavnostní předání ocenění a medailí proběhlo v pátek 22. 4. 2016 v Domě kultury. V sobotu probíhaly tradiční doprovodné programy, Víno a pokrm a Víno a zdraví na sále gotického hradu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…