Hejtman Červíček: Chceme proměnit bývalý vojenský areál v moderní kampus

27.05.2022 19:21 | Tisková zpráva

Vrbenského kasárny v centru Hradce Králové by po více než dvou dekádách, kdy objekt chátrá, mohly najít nové využití. Rekonstrukcí historické budovy Královéhradecký kraj plánuje dokončit moderní muzejní kampus v centru hradecké metropole.

Hejtman Červíček: Chceme proměnit bývalý vojenský areál v moderní kampus
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Projekt získal stavební povolení, zásadním úkolem nyní zůstává zajistit jeho financování a také převod nemovitého majetku z města Hradec Králové na kraj.

Moderní muzejní kampus namísto nevyužitého vojenského areálu. Takový je záměr Královéhradeckého kraje, který nedávno dokončil modernizaci Gayerových kasáren, které slouží jako depozitář a pracoviště Muzea východních Čech. Jako navazující krok kraj plánuje zrekonstruovat sousední Vrbenského kasárna.

„Naším cílem je proměnit bývalý vojenský areál v moderní kampus, který nabídne důstojné muzejní zázemí a zároveň zkrášlí centrum krajské metropole. První krok v podobě rekonstrukce Gayerových kasáren máme úspěšně za sebou. Pro další etapu, rekonstrukci Vrbenského kasáren, je ale nezbytně nutné najít možnosti financování, kdy by kraj využil národní a evropské fondy,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí

Veřejnosti by díky krajskému projektu mohla v centru Hradce Králové v budoucnu sloužit přírodovědecká a archeologická expozice, digitalizační centrum, lapidárium s interaktivním zázemím a centrum pro kreativní služby a muzejnictví. V rámci rekonstrukce Vrbenského kasáren by měla stejně jako v případě Gayerových kasáren vzniknout také přístavba bezbariérového vstupu do objektu včetně informačního centra.

„Proměna této léta zanedbané rozlehlé budovy uzavře logický a smysluplný příběh proměny celého areálu, kterou Královéhradecký kraj zahájil rekonstrukcí nedalekých Gayerových kasáren. Ta slouží potřebám Muzea východních Čech, které by mělo spravovat i provoz Vrbenského kasáren. Tento objekt a jeho okolí by mělo být co nejvíce otevřené především veřejnosti. V plánu je totiž také revitalizace části areálu v blízkosti obou budov s cílem vytvořit kulturní čtvrť s množstvím míst k relaxaci či studiu,“ popsala Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana odpovědná za gesci kultury.

Podle náměstkyně je nyní potřeba dořešit majetkoprávní záležitosti s městem Hradec Králové, které je v současnosti nadále vlastníkem Vrbenského kasáren. Město s Královéhradeckým krajem uzavřelo smlouvu o smlouvě budoucí o darování této historické budovy. Vrbenského kasárny vznikly v 19. století a až do roku 2018 patřily Armádě ČR. Od 90. let je objekt nevyužívaný a chátrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.