Hejtman Červíček: Osvěta a propagace může výrazně pomoci ke zvýšení počtu pěstounů

06.08.2023 16:02 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj s dalšími 13 kraji pokračuje ve spolupráci s Českou televizí a Ministerstvem práce a sociálních věcí ČR na unikátním projektu o pěstounské péči Plné hnízdo. První řada dokumentárního cyklu významně přispěla k osvětě v oblasti náhradní rodinné péče. Její důležitost si kraj již tradičně připomene také zářijovým Týdnem pěstounství, který nabídne program pro pěstouny i širokou veřejnost.

Hejtman Červíček: Osvěta a propagace může výrazně pomoci ke zvýšení počtu pěstounů
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Osvěta a propagace náhradní rodinné péče může výrazně pomoci ke zvýšení počtu pěstounů. Právě oni jsou totiž její klíčovou součástí. Odvysílaný dokumentární cyklus České televize poutavě představil rozmanité podoby pěstounství široké veřejnosti a poukázal na nenahraditelnost láskyplného přijetí a podpůrného prostředí fungující rodiny. Věřím, že i jeho pokračování, jehož je náš kraj opět součástí, napomůže dalším rodinám vydat se na podobnou cestu,“ okomentoval projekt hejtman Martin Červíček.

Česká televize realizovala dokumentární cyklus Plné Hnízdo ve spolupráci se všemi 14 kraji České republiky a jednotlivé díly odvysílala postupně od února do května letošního roku. Na základě pozitivních ohlasů široké veřejnosti a odkrytí dalších témat se televize rozhodla navázat druhou řadou Plného hnízda, jehož součástí bude znovu také Královéhradecký kraj.

„V dokumentárním cyklu Plné hnízdo se podařilo velmi autenticky a moderně zpracovat témata rodičovství a pečovatelství. Jedná se v popularizaci pěstounství opravdu o unikátní projekt, jehož jsme rádi i nadále součástí. V našem kraji vnímáme potřebu zvýšení počtu pěstounů dlouhodobě, a právě posilování povědomí o náhradní rodinné péči a otevření tohoto tématu může výrazně přispět ke změně,“ řekla náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Martina Berdychová.

V evidenci Krajského úřadu Královéhradeckého kraje je aktuálně téměř 320 dětí, kterým je možné zprostředkovat náhradní rodinnou péči. Jedná se převážně o děti starší 6 let, chlapce starší 4 let, děti se sourozeneckými vazbami, se zdravotním či mentálním hendikepem a také děti z minoritních etnik, které aktuálně žijí v dětských domovech. Šířit osvětu a vyvracet mýty o náhradní rodinné péči pomáhá v Královéhradeckém kraji tradičně také Týden pěstounství. Letos se uskuteční od 11. do 17. září na řadě míst regionu a nabídne program pro pěstouny i širokou veřejnost.

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6152 lidí

„Pěstouni jsou pro naši společnost nenahraditelní, protože umožňují dětem vyrůstat ve skutečném rodinném prostředí. Týden pěstounství je v našem kraji ověřenou a ideální příležitostí, jak představit veřejnosti cestu k náhradní rodinné péči,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Do registru vhodných pěstounů je v současné době v Královéhradeckém kraji zařazeno 79 rodin z nichž ale pouze 15 je plně připraveno na přijmutí dítěte. Jejich počet se v posledních letech, přestože došlo k popularizaci tématu pěstounství, zatím nezvýšil.

Více informací o náhradní rodinné péči a Týdnu pěstounství se zájemci dozví na webu ZDE nebo na facebookové stránce Staň se náhradním rodičem. V pořadí 10. díl cyklu Plné hnízdo v Královéhradeckém kraji a další díly z ostatních krajů jsou online dostupné ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…