Hejtman Červíček: Podařilo se nám zabezpečit krajské instituce nákupem energií za spotové ceny

05.12.2022 12:09 | Tisková zpráva

V letošním roce naposledy zasedala Tripartita Královéhradeckého kraje. Zástupci krajské samosprávy, zaměstnavatelů a zaměstnanců probrali témata napříč všemi oblastmi krajské samosprávy a zhodnotili uplynulý rok.

Hejtman Červíček: Podařilo se nám zabezpečit krajské instituce nákupem energií za spotové ceny
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

„Jednání tripartity je skvělou platformou pro to, abychom se navzájem informovali a definovali konkrétní problémy a diskutovali jejich řešení, případně jsme z pozice krajské samosprávy apelovali výš na úroveň vlády. Diskutovali jsme především energetickou situaci, která se dotýká nás všech. Jsem spolu se zástupci zaměstnavatelů přesvědčen, že by vláda měla zvýšit podporu průmyslu, a to například zastropováním cen energií nejen pro domácnosti, ale také pro průmysl,“ uvedl hejtman Martin Červíček a pokračoval:

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí

„Na úrovni kraje se nám podařilo energeticky zabezpečit krajské instituce, především školy a nemocnice, a to nákupem energií za spotové ceny. Znamenalo to nárůst o zhruba 22 % oproti loňsku, ale nepochycují o tom, že díky nastavenému úspornému režimu zajistíme nižší spotřebu, a tedy i nižší náklady.“

Královéhradecký kraj nemá ambice suplovat roli státu, jehož úkolem je systémové řešení energetické krize, ale přesto v rámci svých kompetencí pomáhá lidem i firmám prostřednictvím speciální infolinky se hlavně zorientovat v možnostech státní pomoci a řešení své individuální situace v souvislosti s nárůstem cen energií.

Kraj také vyhlásil tři nové dotační programy, na které letos vyhradil přes 15 milionů korun a v příštím roce plánuje tuto výzvu zopakovat. Krajská finanční pomoc je určená pro školy a zájmové organizace na podporu volnočasových aktivit dětí a mládeže a také na činnost v oblasti podpory rodin, prorodinného života a činnosti v místních komunitách, jejichž činnost je v důsledku vysoké inflace ohrožena.

„Pro příští rok je jedním z našich hlavních cílů zabezpečit v odpovídajícím rozsahu a kvalitě všechny veřejné služby, které má kraj ve své kompetenci, a tím druhým je udržení plánovaných investic v co největší možné míře,“ dodal hejtman Červíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…