Hejtman Červíček: Polská S3 bude na hranicích v roce 2024, česká D11 o dva roky později

03.04.2022 9:15 | Tisková zpráva

V Polsku se tento týden uskutečnilo setkání zástupců česko-polské spolupráce. Tématem jednání byla dostavba úseků dálnice S3 na polské straně a dálnice D11 na té české.

Hejtman Červíček: Polská S3 bude na hranicích v roce 2024, česká D11 o dva roky později
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Podle odhadů by mohli Poláci svou dálnici přivést na hranici s Českem už na jaře roku 2024. Po české D11 by přitom řidiči mohli na státní hranice dojet až v roce 2026.

„Na české straně z důvodu zanedbání přípravy ze strany státu v letech 2010 až 2014 chybí dostavět 40 kilometrů dálnice od Jaroměře na státní hranici. Letos začne ŘSD s obchvatem Jaroměře za cca 1,5 miliardy korun, jenž je navazující stavbou na D11. A vzhledem k tomu, že od Poláků v rámci jednání zazněla i nová zajímavá informace, že kromě již dříve plánované výstavby dálnice směrem na Wroclaw chtějí pokračovat v budování dálniční sítě i směrem na Kudowu Zdroj – Klodzko a Náchod, bude jaroměřský obchvat významný i s ohledem na tuto skutečnost,“ uvedl po jednání hejtman Martin Červíček.

Podle něj je důležité zahájit v roce 2023 i výstavbu obchvatu Náchoda. Lze totiž předpokládat, že stávající mezinárodní trasu přes Náchod bude tranzitní doprava využívat i po dokončení D11 a S3.

Anketa

Má prezident Zeman vaši důvěru? (Ptáme se od 30. 3. 2022)

70%
27%
hlasovalo: 23469 lidí

Pro další úsek dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova se nyní zpracovává projektové dokumentace k vydanému stavebnímu povolení. Zároveň s tím pokračuje majetková příprava. Začátek stavby dalšího úseku je v plánu v roce 2025. Už příští rok by mohly začít stavební práce na úseku z Trutnova ke státním hranicím. I zde probíhají majetkoprávní přípravy a letos bude ŘSD žádat o stavební povolení.

„Bohužel problémem pro jednání mezi ČR a Polskem zůstává sjednocení představ o tom, jak bude vypadat doprava v příhraničí v době ukončené dostavby S3, kdy naše silnice nebude schopna pojmout v plném objemu nákladní dopravu z polské strany,“ nastínil hejtman. Sám však bude nadále trvat na dosavadním stanovisku a platnosti systému výjimek povolujících průjezd nákladní dopravy v předmětném úseku na české straně a v souvislosti s tím připravuji dubnové setkání ministrů dopravy obou zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…