Hejtman Červíček: Rozšiřování průmyslové zóny Solnice-Kvasiny bude pokračovat i s krajskou podporou

02.12.2020 7:37

Rada Královéhradeckého kraje doporučila zastupitelům schválit krajskou spoluúčast na státních projektech, kterými bude česká vláda podporovat rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a současně zlepšovat veřejnou infrastrukturu v regionu.

Hejtman Červíček: Rozšiřování průmyslové zóny Solnice-Kvasiny bude pokračovat i s krajskou podporou
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

V investičních akcích za 2,769 miliardy korun se kraj bude podílet částkou 557,1 milionu korun.

Vláda České republiky 5. října aktualizovala usnesení vlády č. 97 z 9. února 2015 a také usnesení vlády č. 469 z 21. června 2017, na jejichž základě běží Projekt Rozšíření strategické průmyslové zóny Solnice-Kvasiny a zlepšení veřejné infrastruktury v Královéhradeckém regionu.

Na základě usnesení a jeho aktualizace se vláda ČR zavázala podpořit vznik nových ploch pro investory ze zpracovatelského průmyslu nebo investory z oblasti výzkumu a vývoje, ale zejména podporovat rozvoj dopravní a technické infrastruktury a občanské vybavenosti, a tím zmírnit dopady prudkého rozvoje výroby kvasinské automobilky a subdodavatelů na Rychnovsku.

„Na příštím krajském zastupitelstvu 14. 12. projednáme aktualizované vládní usnesení o podpoře průmyslové zóny na Rychnovsku. Řešit se bude například směna pozemků, díky které se zakončí projekt budování průmyslové zóny Kvasiny-sever,“ uvedl náměstek hejtmana Pavel Bulíček odpovědný za oblast investic, IT a inovací.

V průběhu roku 2020 byla zpracována zpráva o aktuálním stavu přípravy a realizace projektu, kterou schválila vláda ČR letos v říjnu. Aktuální stav realizace jednotlivých akcí, schválených usnesením vlády v roce 2017, neodpovídá původním předpokladům. Některé akce nebyly realizovány, a to zejména z důvodů nevypořádání majetkoprávních vztahů. U většiny akcí dochází ke zpoždění realizace, které přesáhne rok 2020. U již schválených akcí dochází tedy k posunu termínů realizace z důvodů upřesňování technického řešení dle požadavků dotčených orgánů státní správy v rámci správních řízení do konce roku 2023. Do této aktualizace usnesení vlády nejsou zařazeny žádné nové akce. Do průmyslové zóny tak půjde celkem 8,066 miliard korun státní dotace za celý region.

„Rozvoj průmyslové zóny Solnice-Kvasiny překonal veškerá očekávání. Tím došlo k neúměrně vysokému zatížení okolního území a obcí, které trpí zvýšenou dopravní zátěží, násobným přírůstkem osob žijících v daném místě a současně nedostatečnou nabídkou kapacit nájemního bydlení a občanské infrastruktury. Státní podpora průmyslové zóně na Rychnovsku má i díky spolupráci se společností Škoda Auto dosáhnout částky 8 miliard korun. Tyto prostředky již pomáhají především s rozvojem dopravní infrastruktury, ale také zdravotnictví, školství nebo kultury. Klíčové jsou především obchvaty měst a zrychlení dopravního napojení ve směru na Hradec Králové a dálnici D11 a také modernizace rychnovské nemocnice. Mimochodem díky plánované směně krajských pozemků s automobilkou je také připravena 150milionová investice na výstavbu protihlukového valu před obcí Kvasiny,“ doplnil hejtman Martin Červíček.

Pro Královéhradecký kraj se jedná celkově o investiční akce ve výši 2,769 miliardy korun a předpokládané spolufinancování ve výši 557,1 milionu korun podle jednotlivých podílů spolufinancování stanovených podmínkami jednotlivých programů.

V období let 2016–2019 vynaložil Královéhradecký kraj na projekt rozšiřování průmyslové zóny Solnice-Kvasiny ze svých prostředků 143,8 milionu korun. Letos je to částka 18,2 milionu korun. Celkově bylo do regionu investováno v tomto období 534,5 milionu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.