Hejtman Červíček: Rozvoj regionu není jen o miliardových investicích

06.06.2022 13:57 | Tisková zpráva

Výsledky letošního ročníku soutěže Vesnice roku v Královéhradeckém kraji zveřejnila odborná porota složená ze zástupců vyhlašovatelů. Zlatou stuhou se pyšní Žďár nad Metují na Náchodsku, který bude region reprezentovat v celostátním finále.

Hejtman Červíček: Rozvoj regionu není jen o miliardových investicích
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Obec dokázala zajímavou formou představit všechny hodnocené oblasti soutěže, jako je důraz na koncepční rozvoj, financování obce, spolkový a společenský život, podpora volnočasových aktivit, podnikání nebo péče o stavební fond, veřejnou zeleň a krajinu.

O titul Vesnice roku se v Královéhradeckém kraji letos ucházelo 13 obcí. Odborná porota všechny navštívila a následně rozhodla o vítězi. Slavnostní předání všech ocenění se uskuteční 20. srpna ve vítězném Žďáru nad Metují.

„Tato soutěž upozorňuje veřejnost na to, že rozvoj regionu není jen o těch velkých miliardových investicích, ale že stejně důležitá je snaha místních společenství nebo i jednotlivců, kteří se každodenně snaží zvelebovat a zkrášlovat své okolí, nezištně věnují volný čas mládeži nebo třeba záchraně místních tradic a rozvoji spolkového života ve své obci. Díky tomu venkov žije a pro mnoho z nás je atraktivní alternativou života ve městě,“ říká hejtman Martin Červíček.

Porotci udělili také druhé a třetí místo. Na pomyslných stupních vítězů stanuly Dobřany (okres Rychnov n. Kn.) a Havlovice (okres Trutnov). Odborná porota dále udělila bílou stuhu za činnost mládeže Ohnišovu (okres Rychnov n. Kn.). Za péči o zeleň a životní prostředí získalo zelenou stuhu Pohoří (okres Rychnov n. Kn). Oranžovou stuhu za spolupráci obce se zemědělským subjektem má Stračov (okres Hradec Králové). Dalších sedm zúčastněných obcí obdrželo cenu hejtmana.

Anketa

Souhlasíte s tím, že se v ČT bude škrtat ve většině oblastí kromě zpravodajství?

1%
hlasovalo: 12539 lidí

„S oceněním je spojené finanční ohodnocení. Zlatá stuha přinese do vítězné obce milion korun na další rozvoj a Královéhradecký kraj jí navíc přispěje na pořádání slavnostního vyhlášení. Finanční odměnu získají i obce oceněné druhým a třetím místem, zelenou, bílou a oranžovou stuhou nebo některou z cen hejtmana,“ dodává radní pro regionální rozvoj Adam Valenta.

Vítězná obec bude Královéhradecký kraj reprezentovat v celostátním kole, jehož výsledky pořadatelé oznámí na jarmarku venkova v Luhačovicích 17. září.

Soutěž Vesnice roku se vyhlašuje každoročně od roku 1995. V rámci krajského i navazujícího celostátního kola se hodnotí koncepční dokumenty, společenský život, aktivity občanů, podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie obce.

Přihlásit se každoročně mohou obce vesnického charakteru (včetně statutu města a městyse), které mají do 7 500 obyvatel a zpracovaný strategický dokument rozvoje obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu. Obec se hlásí vždy jako celek. Poslední dva roky se soutěž nekonala kvůli pandemii koronaviru.

Více informací naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…