Hejtman Červíček: Tripartita jednala nejen o dopadech války a energetické krize

15.04.2022 21:15 | Tisková zpráva

V Královéhradeckém kraji tento týden zasedala krajská tripartita. Jednání orgánu sdružujícího zaměstnavatele, zaměstnance a krajskou samosprávu se tentokrát uskutečnilo ve společnosti ATAS elektromotory Náchod.

Hejtman Červíček: Tripartita jednala nejen o dopadech války a energetické krize
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Zasedání se nevyhnulo aktuálním tématům dopadů války na Ukrajině či energetické krize na českou ekonomiku. Došlo ale také na oblast zdravotnictví, školství, sociální nebo dopravu.

„Doprava byla jedním z hlavních témat setkání, a to zejména s ohledem na zvyšujícími se náklady, které významně ovlivňují jak dopravce, a tedy provoz veřejné železniční i autobusové dopravy, ale i oblast rekonstrukcí silnic. Zazněly také informace k aktuálním záměrům výstavby dálnic v kraji (D11 a D35),“ shrnul hejtman Martin Červíček.

V oblasti školství bylo tématem především zhodnocení situace umístění ukrajinských dětí do škol, ale také novinky v odborném vzdělávání jako jsou řemeslné obory a další informace související se školním rokem 2022/2023. „Projednali jsme plány investic společně s návaznými harmonogramy jejich realizace, a to nejenom ve školství, ale i v dalších oblastech. Jsme druhým největším investorem mezi kraji,“ doplnil hejtman.

Zástupci kraje dále prezentovali změny ve vedení zdravotnického holdingu a nové úkoly, které mají směřovat především ke stabilizaci personálu a efektivnímu hospodaření nemocnic.

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84644 lidí

„V sociální oblasti byla důležitým bodem modernizace domovů pro seniory, kdy očekáváme, že s dokončením rozestavěných či vyhlášených plánovaných akcí, budeme schopni uspokojit 82 % potřeby péče o seniory starší 80 let. Uvažujeme také o zařazení soukromého sektoru do sociální sítě, a tím bychom se dostali na pokrytí 92 % potřeby. Je však nezbytné nejen plánovat navýšení ubytovacích kapacit, ale také rozvíjet terénní služby,“ informoval hejtman.

Součástí jednání byla také problematika úřadu práce, kdy s ohledem na zvyšování cen energií, dochází k navýšení v oblasti příspěvků na bydlení.

„V neposlední řadě jsme se dotkli problémů, které sice spadají více do celostátní politiky, ale mne jako senátora také zajímá, jak se například nejen nedostatek zaměstnanců, ale také výrazný nárůst cen energií, PHM, materiálu i jeho nedostatek či posilování koruny a inflace dotýká producentů v našem kraji. Jsou to důležité informace, na jejichž základě budu dávat podněty při jednáních v senátu či s vládou. Myslím, že se musíme zamýšlet nad tím, jakých změn by měl doznat například vývoz energetických surovin, jako je uhlí, zemní plyn, ale třeba i pšenice apod., nad možností snížení marží rafinerií či cen emisních povolenek a hledáním alternativních dodavatelů důležitých komodit,“ dokončil hejtman Martin Červíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…