Hejtman Červíček: Zajišťujeme lůžka v nemocnicích i ubytování uprchlíků

24.02.2022 17:33 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj zahájil přípravy pro případnou pomoc obyvatelům, zasaženým válečným konfliktem na Ukrajině.

Hejtman Červíček: Zajišťujeme lůžka v nemocnicích i ubytování uprchlíků
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Krajská zdravotnická zařízení jsou v případě potřeby v součinnosti se státem schopná zajistit péči pro zraněné a další osoby, které budou vyžadovat zdravotní péči při zhoršení situace. Vedle toho kraj vytipovává možná místa pro potřeby ubytování uprchlíků i možnost dočasné výuky pro ukrajinské studenty.

„Prověřujeme všechny možnosti, jak může Královéhradecký kraj být nápomocen při konfliktu na Ukrajině. Jsem v kontaktu s řediteli složek krajského integrovaného systému a s nemocnicemi průběžně koordinujeme možné využití jejich kapacit pro hospitalizaci raněných, pokud to bude potřeba. Vedle toho jsem odeslal dopis předsedovi našeho partnerského regionu v ukrajinské Zakarpatské oblasti, ve kterém jsem vyjádřil podporu a nabídl možnost zajištění humanitární a jiné formy pomoci,“ řekl po jednání pracovní skupiny krizového štábu hejtman Martin Červíček.

Kraj je v kontaktu mimo jiné s krizovými pracovníky měst a krajskými hygieniky a snaží se předem vytipovávat kapacity pro ubytování a zajištění odpovídající péče pro uprchlíky. V současnosti podle zpracovaných plánů kapacity v regionu nabízí ubytování pro několik tisíc takových osob. Vedle toho je zde možnost zajištění dočasné výuky na středních školách pro ukrajinské studenty.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22447 lidí

Královéhradecký kraj se připojil k podpoře Ukrajiny tento týden vyvěšením ukrajinské vlajky a připojením k sbírce Charita pro Ukrajinu, kterou uspořádala Charita ČR.

Vedle toho se kraj snaží pomoci i zaměstnancům jeho organizací. „Ředitele našich nemocnic, sociálních zařízení a dalších organizací žádám o součinnost při komunikaci se zaměstnanci, kteří mají ukrajinské občanství. Chápeme, v jak těžké situaci nyní jsou, a proto jim nabízíme co největší míru podpory při získávání informací, vydávání víz, případně při potřebě vycestování zpět do své země,“ informoval hejtman Martin Červíček.

Předpokládá se, že v nejbližších dnech zasedne také bezpečnostní rada kraje, a to v návaznosti na jednání ústředního krizového štábu a další vývoj konfliktu na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…