Hejtman Červíček: Zajišťujeme lůžka v nemocnicích i ubytování uprchlíků

24.02.2022 17:33 | Tisková zpráva

Královéhradecký kraj zahájil přípravy pro případnou pomoc obyvatelům, zasaženým válečným konfliktem na Ukrajině.

Hejtman Červíček: Zajišťujeme lůžka v nemocnicích i ubytování uprchlíků
Foto: ODS
Popisek: Martin Červíček

Krajská zdravotnická zařízení jsou v případě potřeby v součinnosti se státem schopná zajistit péči pro zraněné a další osoby, které budou vyžadovat zdravotní péči při zhoršení situace. Vedle toho kraj vytipovává možná místa pro potřeby ubytování uprchlíků i možnost dočasné výuky pro ukrajinské studenty.

„Prověřujeme všechny možnosti, jak může Královéhradecký kraj být nápomocen při konfliktu na Ukrajině. Jsem v kontaktu s řediteli složek krajského integrovaného systému a s nemocnicemi průběžně koordinujeme možné využití jejich kapacit pro hospitalizaci raněných, pokud to bude potřeba. Vedle toho jsem odeslal dopis předsedovi našeho partnerského regionu v ukrajinské Zakarpatské oblasti, ve kterém jsem vyjádřil podporu a nabídl možnost zajištění humanitární a jiné formy pomoci,“ řekl po jednání pracovní skupiny krizového štábu hejtman Martin Červíček.

Kraj je v kontaktu mimo jiné s krizovými pracovníky měst a krajskými hygieniky a snaží se předem vytipovávat kapacity pro ubytování a zajištění odpovídající péče pro uprchlíky. V současnosti podle zpracovaných plánů kapacity v regionu nabízí ubytování pro několik tisíc takových osob. Vedle toho je zde možnost zajištění dočasné výuky na středních školách pro ukrajinské studenty.

Anketa

Obejdeme se bez ruského plynu?

92%
hlasovalo: 22449 lidí

Královéhradecký kraj se připojil k podpoře Ukrajiny tento týden vyvěšením ukrajinské vlajky a připojením k sbírce Charita pro Ukrajinu, kterou uspořádala Charita ČR.

Vedle toho se kraj snaží pomoci i zaměstnancům jeho organizací. „Ředitele našich nemocnic, sociálních zařízení a dalších organizací žádám o součinnost při komunikaci se zaměstnanci, kteří mají ukrajinské občanství. Chápeme, v jak těžké situaci nyní jsou, a proto jim nabízíme co největší míru podpory při získávání informací, vydávání víz, případně při potřebě vycestování zpět do své země,“ informoval hejtman Martin Červíček.

Předpokládá se, že v nejbližších dnech zasedne také bezpečnostní rada kraje, a to v návaznosti na jednání ústředního krizového štábu a další vývoj konfliktu na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…