Hejtman Čunek: Přímou podporu pro kraje vláda zatím neplánuje

02.08.2020 19:11

Navržený zákon má krajům kompenzovat nižší příjmy způsobené koronavirem, v případě Zlínského kraje jde o 291 milionů.

Hejtman Čunek: Přímou podporu pro kraje vláda zatím neplánuje
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zlínský hejtman, senátor Jiří Čunek na tiskové konferenci ve Zlíně

Poskytnutí nenávratného příspěvku ze státního rozpočtu všem krajům, který jim má pomoci částečně kompenzovat pokles daňových příjmů v roce 2020 způsobený epidemií koronaviru, je předmětem návrhu zákona, který Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR předložil Liberecký kraj. S návrhem tohoto zákona se seznámili radní Zlínského kraje a doporučili krajským zastupitelům, aby podpořili jeho vydání.

„Vláda po velké kritice zástupců samospráv navrhla zákon, kterým poskytne příspěvek obcím ve výši 1 200 Kč na obyvatele. Nicméně do působnosti tohoto zákona vláda zapomněla zahrnout i kraje a jinou přímou podporu pro kraje zatím neplánuje. Proto je nutné předložit tento návrh zákona, aby bylo možné vyplatit příspěvek i krajům, které jsou samozřejmě v důsledku koronaviru rovněž postiženy velkým výpadkem daňových příjmů,“ uvedl hejtman Jiří Čunek.

Výše příspěvku je navržena jako součin částky 500 Kč a počtu obyvatel kraje podle údajů Českého statistického úřadu k 1. lednu 2020. V případě Zlínského kraje, který měl k tomuto datu 582 555 obyvatel, jde tedy o částku 291 milionů korun. Příspěvek poskytne Ministerstvo financí z kapitoly Všeobecná pokladní správa.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…