Hejtman Grolich: KACPU stěhujeme, protože přichází méně lidí

28.05.2022 14:03 | Tisková zpráva

Hněvkovského 65 v městské části Brno-Jih, to bude od 1. června 2022 nová adresa Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU). Počet uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny se v posledních týdnech snížil, proto se Jihomoravský kraj rozhodl hledat menší prostory. V soukromém objektu bude mít KACPU ve dvou podlažích k dispozici celkem 1407 m2.

Hejtman Grolich: KACPU stěhujeme, protože přichází méně lidí
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

V Jihomoravském kraji je přes 41 tisíc ukrajinských uprchlíků. Počet nově příchozích postupně klesá. Nejsilnější nápor byl zaznamenán hned po otevření centra na brněnském výstavišti, kdy v prvních dnech prošlo registrací až 1700 osob za den. Poslední měsíc přichází nejvíce lidí začátkem pracovního týdne, to je v rozmezí 300 až 400 osob, dál už ale počet registrací nepřekročí počet 200 za den.

„KACPU stěhujeme, protože přichází méně lidí, takže není potřeba tak velká kapacita jako na BVV. Provoz na Hněvkovského je levnější a brněnské výstaviště také potřebuje pavilon využívat. Uprchlíkům zde poskytneme stejný servis jako na výstavišti - registraci, vystavení víz u cizinecké policie nebo odboru azylové a migrační politiky, dále zde nebudou chybět zdravotní pojišťovny nebo úřad práce. Hasiči odtud také rozvezou uprchlíky do přiděleného ubytování,“ sdělil jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Příchozí uprchlíci budou nadále dostávat potravinový balíček a základní hygienické potřeby. Základní ošetření zůstává na Červeném kříži. V objektu se také počítá s nouzovým přenocováním na jednu noc pro uprchlíky, kteří nemají zajištěné ubytování. Je pro ně připraveno až třicet lůžek.

Jihomoravský kraj zahájil provoz Krajského asistenčního centra 2. března 2022. Doposud v něm prošlo registrací (dostalo žádost o dočasnou ochranu) 33 711 uprchlíků z Ukrajiny a ubytování nasmlouvané krajem získalo na 7 000 osob. Přes obce s rozšířenou působností se podařilo ubytovat v 91 solidárních domácnostech 309 uprchlíků. V celém Jihomoravském kraji si pak podalo žádost o příspěvek pro solidární domácnost 2400 lidí.

Zaměstnání přes úřad práce našlo v Jihomoravském kraji 7 340 lidí prchajících před válkou na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…