Hejtman Grolich: Musíme najít pozemky pro navážení materiálu na opravy domů

27.06.2021 13:16

Za účasti představitelů postižených obcí se dnes v Podivíně uskutečnilo jednání Krizového štábu Jihomoravského kraje. „Potřebujeme s nimi komunikovat aktuální problémy, které v postižených místech vznikají, a to napřímo,“ uvedl hejtman Jan Grolich.

Hejtman Grolich: Musíme najít pozemky pro navážení materiálu na opravy domů
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Už v průběhu včerejška procházeli obce, zasažené ničivým tornádem, zástupci neziskových organizací. Problém s ubytováním občanů těchto oblastí nenastal. „Včera nikdo ubytování nepotřeboval, spíše se bude jednat o dlouhodobější problém. Další požadavky z těchto domácností budou neziskovky vyhodnocovat a předávat nám je,“ vysvětluje hejtman Jan Grolich.

Další téma, které štáb řešil, bylo i téma pozemků pro deponii materiálu, který je potřeba odvážet z poničených míst. „Průběžně se nám to daří řešit, nějaké další pozemky ještě hledáme,“ dodal hejtman.

Tématem jednání byla také průjezdnost obcí. Toto bylo vyřešeno odstavováním vozidel dobrovolníků v místech před samotnými obcemi. „Dovnitř se dopravují pěšky, v Moravské Nové Vsi pendluje autobus a doprava, která je do centra vozí,“ uvedl Jan Grolich.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

„Největší úkoly pro dnešek - musíme najít pozemky pro navážení materiálu na opravy domů, dřevo, střešní latě. Musíme také nastavit systém jejich vydávání, rozvážení… To vše s ohledem na dopravu v místě. Dále řešíme problém dodávání pohonných hmot do elektrocentrál, samotných těchto zařízení a podobně. Se zástupci obcí už také začínáme řešit problém financování. K tomuto tématu bude na zítřek svoláno jednání vlády, kam budu přizván i já,“ uvedl Jan Grolich.

„Hasiči dále pokračují v likvidačních pracích. Musím říct, že se tak trochu pereme s přístupem některých dobrovolných jednotek, které sem přijíždějí tak nějak „načerno“ pomáhat. Každá dobrovolná jednotka, která sem přijede a nebude vyslána operačním střediskem, bude vrácena. Zahušťují dopravu. Máme momentálně na místech dostatek sil a prostředků, je zde nasazeno více než tisíc hasičů, profesionálních a dobrovolných. Co se týká statického zajištění budov, zahájili jsme první práce v Lužicích a budeme v tom pokračovat. Momentálně statici určili 69 objektů jako neobyvatelných a nebezpečných,“ řekl ředitel krajského hasičského záchranného sboru Jiří Pelikán.

Jak uvedl ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje Leoš Tržil, dnes ráno byla zajištěna osoba v souvislosti s falešným qr kódem charity. „Mohu potvrdit, že v tomto případě k zneužití finančních prostředků nedošlo. Policisté přes noc hlídali postižené lokality, došlo i k navýšení těchto policistů. Nezaznamenali jsme v této souvislosti v noci žádnou mimořádnou událost,“ uvedl Leoš Tržil, který opět apeloval na dobrovolníky v souvislosti s parkováním jejich vozidel na určených místech. Občané, kteří chtějí materiálně pomoci (jídlo, pití, lůžkoviny…), mají pro oblast Mikulčic a Lužic využít prostory, vymezené ORP Hodonín – sběrné místo u benzínové čerpací stanice OMV v ulici Velkomoravská, pro Hrušky a Moravskou Novou Ves místo určené ORP Břeclav - objekt bývalé tržnice Rena hall.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

6:23 Kocumová (LOL!): Bazén je zavřený a výběrové řízení se protahuje

Rekonstrukce bazénu, která byla podle zjištění policie od počátku manipulována přes Petra Židka a sp…