Hejtman Grolich: Nejezděte do postižených míst a nevolejte na mobilní telefony starostům

26.06.2021 12:28

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich apeluje na všechny dobrovolníky a lidi, kteří chtějí pomáhat obcím zasaženým tornádem, aby nejezdili do postižených míst (nastávají problémy s dopravou, která je v tuto chvíli doslova zasekaná) a nevolali na mobilní telefony s nabídkou pomoci starostům obcí, kteří potřebují řešit odklizení škod.

Hejtman Grolich: Nejezděte do postižených míst a nevolejte na mobilní telefony starostům
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jan Grolich, 4. hejtman Jihomoravského kraje

Zprovoznění přímé komunikační linky mezi krajským a jednotlivými krizovými štáby v postižených oblastech řešil dnes (26. června 2021) v Podivíně Krizový štáb Jihomoravského kraje. Budou zde zřízena také informační místa.

„Lidé, kteří potřebují pomoc, nebo ji poskytují, budou mít možnost se někam obrátit. Tyto konkrétní nasbírané požadavky pak budeme přenášet v rámci krizového řízení správnou cestou,“ uvedl hejtman Jan Grolich. V Hodoníně na Pánově bude také zřízen další sektor řízení. Dalšími zásadními tématy, která dnes krizový štáb řešil, jsou - potřeba velkých deponií a skládek na odvoz suti nebo živelná pomoc přicházející do postižených oblastí.

„Jsou tu obrovské nabídky hmotné pomoci. Velké skladiště bylo v této souvislosti zřízeno v Hodoníně, na místech máme dostatek materiálu, jídla… Prosím všechny, kdo provádějí tyto sbírky, ať nám je sem nepřevážejí živelně. Jakmile budou tyto zásoby vyčerpané, budeme je oslovovat. Policie musí toto přivážení materiálů, pomoci nebo nehlášené příchody dobrovolníků zastavovat. Největší problém to totiž způsobuje v organizaci dopravy. Potřebujeme, aby se zde bez problémů mohla pohybovat těžká technika, aby se sem dostali lidé, kteří zde mají domov nebo majetek. Stále ještě také probíhá základní mapování škod, statici dokončují práce. Spolupracujeme s organizacemi Člověk v tísni, Červený kříž nebo Charita – jejich pracovníci obcházejí všechny nemovitosti a zjišťují ty základní požadavky,“ upřesnil hejtman Jan Grolich.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

K jeho výzvě se přidává také Leoš Tržil, ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje. „Policie ČR apeluje na všechny občany, kteří chtějí pomoct, aby respektovali pokyny policistů a odparkovali svá auta na plochy, které jsou k tomu určeny, a do těch lokalit došli pěšky. Do uzavřených lokalit bude umožněn vjezd pouze vozidlům místních občanů, IZS, vozidlům zajišťujícím nezbytnou materiální pomoc a podobně,“ apeluje na řidiče v oblasti Leoš Tržil, ředitel Krajského ředitelství policie Jihomoravského kraje.

V postižených oblastech začnou v nejbližší době velké bourací práce. V místech přírodní katastrofy je v současné chvíli nasazena přibližně tisícovka profesionálních a dobrovolných hasičů, na 160 příslušníků armády, 200 policistů a 27 psychologů.

Všichni dobrovolníci se v tuto chvíli mohou s nabídkou pomoci obracet na e-mail dobrovolnici@jmk.cz nebo volat na krajskou krizovou linku 800 129 921.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kobza (SPD): Půjde i o jakési perpetuum mobile výroby voličů

17:17 Kobza (SPD): Půjde i o jakési perpetuum mobile výroby voličů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě